Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 13. 11. 2017

Vyberte si rybí recept z dílny našich předků

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj

Kapr pečený s brambory nebo candát po domácku? Máme pro vás zajímavé recepty, které používali naši předci.

To, že je ryba plnohodnotně spjatá s českou gastronomií již historicky, vás jistě nepřekvapí. Nechme se tedy inspirovat trochou historie.

Rozmach rybníkářství zapříčinil nadbytek ryb, které tak byly všedním jídlem

V kuchyni našich předků ryba vždy hrála významnou roli. České rybníky se rybami jen hemžily a z důvodu rozmachu rybníkářství již od středověku byla tuzemská produkce ryb na takové úrovni, že lidé tuto pochoutku považovali za naprosto běžné a obyčejné jídlo.

Ryba se stala jedním z nejčastějších pokrmů nejen mezi chudými venkovskými lidmi, ale i na šlechtických stolech. Ryb byl takový nadbytek, že lidé tímto chutným a zdravým bílým masem dokonce opovrhovali. Podle písemné zprávy z Mělníka z poloviny 18. století si dokonce čeleď u svých pánů vymiňovala, že nesmí dostávat lososa častěji než dvakrát týdně. Co bychom dnes za něj dali?

image.cz


Jaké ryby se dříve konzumovaly?


V Beskydech bylo v potocích tolik pstruhů, že je místní ani nepovažovali za ryby. Rozmach rybníkářství zapříčinil, že za rybu se pokládal především kapr.

V době, kdy v českých zemích ještě nebyly k dostání brambory, se k rybám podával především chléb, hrách, kroupy, pohanka a různé kaše. Menší bílé ryby se mlely i s kostmi a přidávaly se do sekané, někdy se sušily v peci nebo na kamnech. Hodně oblíbená byla také rybí polévka.

V knize Ryby a jejich úprava najdete seznam receptů z bašt rybářského kulinářství z Vodňan a Třeboně před rokem 1930. Vyzkoušet tak můžete například kapra pečeného s brambory nebo candáta po domácku.

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj


Kapr pečený s brambory


Oloupejte půl kila ve slupce vařených bramborů a nakrájejte je na kolečka. Oberte kousky smaženého nebo vařeného kapra od kostí a nakrájejte na malé kostičky, které vložíte na osmahnutou cibulku na másle a nechte dusit.

Vymažte kastrol máslem a střídavě plňte vrstvou brambor a kapřím masem. Mezi vrstvy prokládejte kolečka cibule, sůl, pepř a zelenou sekanou petržel. Vše zalijte šálkem hovězího vývaru, pokropte rozpuštěným máslem, posypte strouhaným parmazánem a na másle osmahnutou houskou. Vše dejte zapéct.

image.cz
Zdroj: oficiální zdroj


Candát po domácku


Očištěného candáta vařte ve slané vodě s přidáním octa, cibule, nového koření, celého pepře a bobkového listu. Hotového položte na mísu, posypte sekanou petrželkou a drobně sekaným tvrdým vejcem. Přelijte rozpáleným máslem a obložte brambory. Zvlášť podejte omáčku, kterou připravíte z několika lžic majonézy, které promícháte trochou studeného hovězího vývaru. Chuť vylepšíte citronovou šťávou, hořčicí, šlehanou smetanou a několika drobnými kapary.

Další inspirativní recepty, tentokrát z novodobé české kuchyně, naleznete v těchto článcích.

Ryba na talíř


Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, kde pořídit kvalitní ryby, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

 
image.cz

Tisková zpráva
Obchodní sdělení

NIČÍTE SI NEHTY LAKOVÁNÍM?