Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 7. 3. 2014
Strašák dnešní doby

Co jsou ÉČKA a jsou nebezpečná? VELKÝ ROZHOVOR s odbornicí

Etikety na potravinách
Zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com

Éčka. To je dnes velmi probírané téma. Mnozí si myslí, že bychom se jim měli vyhnout velkým obloukem, ale pozor, některá éčka mohou být i zdravá a zdraví prospěšná. Vše o "éčkách" nám prozradila nutriční terapeutka Věra Boháčová.

E 300. Když si tento kód přečteme na nějaké potravině, zpozorníme. Ale v tomto případě to není až tak na místě, protože tento E-kód označuje kyselinu askorbovou, lépe ještě vitamin C. To jasně ilustruje to, že "éčka" nemusí být jen hnusy, ale mohou to být i látky, které jsou pro nás zdravé a zdraví prospěšné. Na druhou stranu, ale existují i látky označené E-kódem, které jsou opravdu nebezpečné a některé se dokonce v Česku nesmí do potravin přidávat. Problematiku "éček" se nám snažila osvětlit nutriční specialistka Věra Boháčová.
 

O "éčkách" dnes slyšíme doslova na každém kroku. Jsou opravdu tak nebezpečná, jak se může zdát?
 

"Je pravda, že veřejnost nám trochu šílí z 'éček'. A trošičku zapomíná na ty rizika, která spočívají úplně v něčem jiném, než v přídatných látkách, nebo-li aditivech, jak se 'éčkám' odborně říká. Ty rizika jsou: nevyvážená strava, nadbytek cukru, špatných nasycených mastných kyselin, energie, nedostatek ovoce, zeleniny a vlákniny."
 

Podívejte se na rozhovor s Věrou Boháčovou v páteční Snídani s Novou:
 


 

Co to vlastně "éčka" jsou?
 

"Jsou to aditiva (přídatné látky), které se do potravin přidávají za účelem zvýšení jejich kvality. Dělí se do skupin podle toho, jakou mají v potravině funkci - barviva, konzervanty, antioxidanty, sladidla aj. Nutno říci, že do potravin jsou přidávány v opravdu malém množství. Jejich bezpečnost, tak i přidávané množství jsou přísně kontrolovány."
 


Jsou "éčka" nezdravá a škodlivá?

 

"Ne všechna 'éčka' jsou škodlivá. Řekla bych, že ta škodlivá 'éčka' se do našich potravin nemůžou dostat. Jsou velmi přísné kontroly. Některá 'éčka', která jsou v nadměnrném množství mohou vyvolat negativní reakce a ty je třeba kontrolovat. Limity pro přidávání do potravin jsou hodně přísné a při konzumaci pestré vyvážené stravy žádné riziko nehrozí. V některých konkrétních případech (např. při alergiích) je nutné některá éčka v potravinách hlídat, ale v tomto případě je potřeba všímat všech zdrojů alergenu, nejen 'éček'. Naopak, svůj E-kód mají látky pro naše zdraví prospěšné, jako je např. vitamin C či betakaroten."
 

Mluvila jste o limitech pro přidávání do potravin, jak se určují?
 

"Jsou stanoveny denní dávky přídatných látek, které jsou ještě neškodné. Pokud je snížíme stonásobně, u některých tisícinásobně, to jsou teprve maximální limity, které určují množství pro každodenní konzumaci."
 


Jak se "éčka" vlastně na výrobcích značí?

 

"Současná legislativa nařizuje, že výrobce musí na obale uvést to, pokud je přídatná látka ve výrobku obsažena. Může ji označit buď celým názvem nebo kódem E a číslem. Možná jsou trochu v nevýhodě ti výrobci, kteří nemají prostor pro uvedení celého názvu a uvádějí jen kód E.
 

Existuje nějaké rozdělení?
 

"Jsou rozdělena do skupin podle toho, jakou funkci v potravině plní - konzervanty, barviva, antioxidanty apod."

tn.cz / hmr