Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 3. 8. 2013
rady a tipy

JAK POZNÁTE OTRAVU? Čtěte rady, jak se jí rychle a účinně bránit!

Špatný den
Zdroj: Thinkstockphotos

Případ Češek, které v Egyptě zabil prudký jed, vyvolal v česku velké pozdvižení. Nemůže se to stát i nám, ptají se lidé. Jak poznáme, že jsme pozřeli jed a jak postupovat? Odpovědi najdete v tomto článku.

Otrava jídlem, jedem, kyselinou nebo obyčejnými léky. Tohle všechno se může stát i kvůli obyčejné náhodě. Nebo třeba vinou nedbalosti či špatné hygieny. Zvláště v zemích třetího světa si s hygienou během přípravy jídla příliš nelámou hlavu.


Otrava z jídla


Kromě nedostatečné hygieny je způsobená také špatným skladováním jídla nebo teplenou úpravou. Příčinou žaludečních problémů jsou toxiny bakterií, které se v potravě rozmnožily, píše portál uLékaře.cz.


JAK JI POZNÁTE? Otravu z jídla poznáte podle bolesti břicha, průjem, bolesti hlavy, nevolnost a zvracení nebo dokonce horečka.


JAK POSTUPOVAT?
I když se v tu chvíli budete možná cítit na umření, tak vážné to není. Tělo by se mělo se zažívacími problémy samo poprat do několika dnů. Zvláště pokud ale trpíte silným průjmem nebo zvracením, tělo ztratí mnoho vody a hrozí dehydratace. Je tedy důležité dodržovat pitný režim. Vhodný je slabý černý čaj, neperlivé minerálky nebo rehydratační nápoje. Mezi vhodné potraviny patří dietní suchary, piškoty, pečivo, rýže, brambory nebo banány. Neužívejte léky proti průjmu, protože mohou zastavit vylučování bakterií. Povolené je pouze živočišné uhlí.


Pokud problémy přetrvávají déle než dva dny, vyhledejte lékařskou pomoc. K doktorovi byste měli zajít také pokud se jedná o malé dítě, staršího člověka nebo osobu s poruchou imunity, teda například i těhotnou ženu. Sanitku zavolejte také v případě, že se ve stolici objeví krev, jste těžce dehydratováni nebo máte podezření, že by se mohlo jednat otravu klobásovým jedem.


Otrava jedem


Nejčastější je otrava klobásovým jedem, tzv. botulismus, způsobuje nebezpečný botulotoxin a může skončit i smrtí. Nakazit se můžete po pozření konzerv, ve kterých se rozmnožily příslušné bakterie.


JAK JI POZNÁTE? Mezi příznaky otravy patří bolesti hlavy, svalová slabost, rozostřené vidění, obrna, nevolnost, sucho v ústech, obtíže s dýcháním nebo potíže s močením. Komplikace se dostaví už 12 nebo 36 hodin po jídle a následky mohou být fatální.


Otrava kyselinou


JAK JI POZNÁTE? Pokud ucítíte po vypití tekutiny urputné pálení v ústech a intenzivní pocit žízně, ihned volejte lékaře.

 

JAK POSTUPOVAT? V případě otravy leptavými látkami je nejlepší zředění obsahu žaludku čistou vodou. Nikdy nevyvolávejte zvracení, protože byste poškodili jícen a ústní dutinu. A samozřejmě okamžitě zavolejte sanitku. Nikdy se nepokoušejte o neutralizaci jinou chemikálií.


Otrava léky



JAK JI POZNÁTE?
Záleží na druhu léků. Nejtypičtější bývá malátnost. Člověk ztrácí smysly, nereaguje na podněty a blábolí.

JAK POSTUPOVAT?
Při předávkování léky se pokuste vyvolat zvracení například pomocí osolené vody. Ihned zavolejte lékaře a mezi tím postiženému podejte ještě několik rozpuštěných tablet živočišného uhlí. Důležité je také zjistit, jaké léky požil.


Otrava z hub


Česko je národ houbařů, ale občas se i mistr tesař utne a sní jedovatou houbu. Pokud k tomu dojde, lékaři radí vyvolat zvracení a urychlit vyprazdňování i pomocí projímadel. Pomůže také černé uhlí. Nutný je také dostatečný příjem tekutin a především lékařská pomoc.
 


Otrava alkoholem


Léto je také období nejrůznějších oslav a lidé to často s alkoholem více či méně přeženou. Pokud dojde k otravě alkoholem, je opět nutné vyvolat zvracení a zavolat lékaře.
 

tn.cz / anš
Reklama