Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 16. 4. 2013
pro a proti

Škodí nám mikrovlnky? Prý zhoršují zdraví a mění molekuly jídla

Mikrovlnná trouba
Zdroj: isifa.com
ilustrační foto

Škodí mikrovlnné trouby našemu jídlu a zdraví? Jejich zastánci i odpůrci se stále nedokáží shodnout. S odkazem na švýcarský výzkum se proti mikrovlnkám vyslovila i specialistka na jídlo a výživu Simone Gabbayová.

Gabayová je autorkou světoznámé knihy Jídlo jako lék. V ní odkazuje v kapitole o mikrovlnných troubách na studii švýcarských výzkumníků. Podle jejich poznatků došlo v těle lidí, kteří snědli jídlo připravené v mikrovlnce, k patologickým změnám. "Tito lidé měli vyšší počet leukocitů, což je známka, že tělo se cítí ohroženo. V té samé době došlo k poklesu lymfocytů, jejichž míra byla dokonce větší než v případě otravy jídlem," uvádí Gabbayová.
 

Navíc se podle ní lidem, kteří se pokusu účastnili, zvýšila úroveň cholesterolu a hladina železa v krvi klesla. Podle autorky knihy "mikrovlnné záření mění molekulární strukturu potravin".
 

 

Obhájci mikrovlnných trub sice připouštějí, že záření má vliv na aminokyseliny v pokrmech, ale člověku to nijak neškodí. Mikrovlnné záření není zhoubné a jakékoli připodobňování třeba k rentgenovým paprskům je podle vědců nesmysl.
 

ČTĚTE TAKÉ:

Jak vybrat dobrou mikrovlnku?

 

Při ohřívání pomocí mikrovln bombardují trouby jídlo vysíláním fotonů. Ty jsou tak malé, že na molekuly potravin nemají žádný vliv. Mohou jídlo pouze zahřát. Odpůrci mikrovlnek, kteří se často rekrutují z příznivců alternativních stylů života, podle vědců mohou smažením a pečením potraviny měnit podstatně více. Navíc tak s jídlem zkonzumují i karcinogenní připáleniny.

TN.cz