Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Obchodní sdělení

NIČÍTE SI NEHTY LAKOVÁNÍM?

Aktualizováno 27.8. 2012 13:23
Unikátní pokus

Jak se čtyřčlenná rodina zdravě nají za 560 Kč na týden? Máme RECEPTY!

Zdroj: TV Nova

Pouhých 80 korun za den za jídlo pro čtyři lidi. Zdá se to být nemožné, ale není. Podívejte se, jak je možné se za takové peníze najíst.

"Princip spočívá v tom, že člověk přestane "kupovat práci“ jiných lidí, namísto toho "vloží vlastní práci“ říká autorka jídelníčku Kamila Procházková.
 

Podívejte se, jak se natáčel pořad o levném vaření:


 

Základ je uvařit co největší množství vývaru!
 

PONDĚLÍ
Snídaně: chléb s budapešťskou pomazánkou (tvaroh, cibule, mletá paprika)
Oběd: zadělávaná kuřecí polévka (vývar, maso ze skeletů, zelenina z vývaru, trocha mouky, třetina smetany) Skelety a hovězí kližku vaříme zhruba dvě hodiny společně s kořenovou zeleninou. Obereme maso, nakrájíme zeleninu, přilijeme smetanu, zahustíme moukou.
+ krupicová kaše (krupice, cukr, 0,75l mléka).
Večeře: čočková polévka (cca 250g čočky, sůl, česnek, cibule, 1 ks mrkve, majoránka) Uvaříme čočku s mrkví, přidáme usmaženou cibulku na troše sádla, osolíme, přidáme česnek a majoránku.
 

ÚTERÝ
Snídaně: kynutý jablkový koláč. (z 0,5kg mouky, 3 vajec, 1 droždí, cca 50g rozpuštěného másla), Zpracujeme těsto, necháme vykynout. Rozválíme na plech, posypeme jablky, cukrem a drobenkou z 80g másla, mouky a cukru.
Oběd: hovězí s koprovou omáčkou a bramborem (0,5kg brambor, třetina smetany) Do vývaru ze skeletů a kližky nalijeme třetinu smetany, zahustíme moukou a přidáme dvě lžíce kopru. Podáváme s vařeným bramborem.
Večeře: chléb s česnekovou pomazánkou (tvaroh + sůl + česnek)
 

STŘEDA
Snídaně: kynutý jablkový koláč viz. výše
Oběd: bramborák (750g brambor, česnek, cibule+majoránka, sůl, trochu mouky, vejce) + okurkový salát
Nastrouháme brambory, přidáme vejce, česnek, nakrájenou cibuli, majoránku, sůl a tři lžíce mouky. Pečeme na rozpáleném sádle.
Večeře: česnečka s chlebovými kostičkami (1/4 vývaru, česnek, 2 vejce, zbytek tvrdého chleba) K ¼ vývaru z kuřecích skeletů a hovězího přidáme česnek, dvě vejce a povaříme. Chléb nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle.
 

ČTVRTEK
Snídaně: topinky s česnekem
Oběd: hovězí s paprikovou omáčkou (1/4 vývaru, cibule, paprika, druhá polovina hovězího, poslední třetina smetany) a kynutým knedlíkem (mouka, droždí, sůl, voda)
Zpěníme cibuli, zasypeme mletou paprikou. Zalijeme vývarem ze skeletů a kližky, přidáme třetinu smetany, zahustíme moukou.
Večeře: bramboračka (zbytek brambor, celeru, mrkve, cibule, sádlová jíška, majoránka, sůl, pepř, česnek) Uvaříme brambory a zeleninu, přidáme majoránku, sůl, pepř a česnek, zahustíme sádlovou jíškou.
 

PÁTEK
Snídaně: pudink (0,5l mléka, pudink)
Oběd: šoulet (0,5 kg hrachu, kroupy, česnek, sádlo, cibule)
hrách uvaříme do měkka. Smícháme ho s uvařenými kroupami, osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a na sádle zpěněnou cibuli.
Večeře: rohlíková polévka (4 rohlíky, vývar, 1dcl smetany, 2 vejce) Rohlíky natrhané na kousky orestujeme na másle. Zalijeme jedním litrem vody, přidáme zbytek vývaru a smetanou. Vše rozmixujeme, osolíme, opepříme.
 

SOBOTA
Snídaně: škvarkové bochánky (škvarky, sádlo, 1kg mouky, voda, 1vejce, droždí) Vyškvaříme škvarky. Smícháme s moukou, jedním vejcem, vodou, droždím a trochou sádla. Necháme vykynout. Těsto nakrájíme na osm dílů, uhněteme placky a upečeme v troubě.
Oběd: dušená čočka s cibulkou a vejcem. Orestujeme cibuli na sádle. Přidáme syrovou čočku a zalijeme vodou. Vaříme do měkka. Osolíme, přidáme lžíci cukru, ocet a sůl. Zahustíme sádlovou jíškou. Podáváme s volským okem.
Večeře: palačinky s dušenými jablky (1 vejce, 0,75l mléka, mouka, 0,5kg jablek) Vejce, mléko a mouku smícháme s 0,5 kg nakrájených jablek, přidáme lžíci cukru, špetku soli. Smažíme na rozpáleném sádle.
 

NEDĚLE
Snídaně: chleba s máslem a rajčetem
Oběd: rizoto se sojovým masem (0,5kg rýže, sojové maso, kořenová zelenina) Uvaříme rýži s nakrájenou kořenovou zeleninou. Přidáme uvařené sojové kostky. Osolíme.
Večeře: knedlíky s vajíčkem
 

Týdenní seznam potravin:
 

kuřecí skelety 1,kg
hovězí kližka 500g
syrové sádlo 300g
mrkev 0,5kg
celer 1ks
cibule 0,5kg
brambory 1,5kg
salátová okurka 1ks
jablka 1kg
česnek palice
mléko 2l
1 máslo
1 smetanu ½ l
syrové sádlo 300g
krupice
hladká mouka 2kg
droždí 3ks
tvaroh 2ks
čočka
pudink sáček
vejce 15ks
cukr
rýže
kroupy
hrách
sojové kostky
chleba ½
4 rohlíky
4 rajčata
 

fim / s přispěním Michaely Nové TN.cz