Velikonoce

NÁVOD: Takhle poznáte zajíčka z čokolády od laciné náhražky!

Velikonoční nákup - Albert - Čokoládový zajíček 100g 24,90 kč
Zdroj: TN.cz
Téma:

S blížícími se Velikonocemi se na pultech obchodů objevuje nespočet sladkostí a mezi nimi spousta zajíčků z falešné čokolády. Rozeznat je od těch pravých ale není mnohdy snadné. Portál dTest přináší rady, jak čokoládu od náhražky včas rozpoznat.

Obchody jsou doslova zavalené nejrůznějšími sladkostmi. Zejména čokoládových zajíčků jsou plné regály. Nespočet z nich ale nemá s pravou čokoládou vůbec nic společného. Nutno podotknout, že čokolád je několik druhů, popisuje je tzv. cukrovinková vyhláška. Ta stanovuje minimální podíl kakaové sušiny v mléčné či hořké čokoládě.

 

Pravá čokoládová zvířátka většinou upozorňují na čokoládu ve svém názvu. Obsahují ale i cukr, kakaovou hmotu, mléčné složky a kakaovou sušinu, jak upozorňuje dTest. Pokud se v názvu místo čokoládového zajíčka objeví kakaová pochoutka, velmi pravděpodobně se o pravou čokoládu nejedná. V tu chvíli začíná detektivní práce a vy musíte složení vyluštit ze zadní strany výrobku. To je napsáno na etiketě často velmi malým písmem.

 

Jak poznat čokoládový výrobek? 

1) Minimální procentuální podíl složení u čokoládových výrobků musí být: U bílé: 20% kakaového másla, 14% mléčné sušiny. U mléčné: 25% kakaové sušiny, 3,5% mléčného tuku

2) Cena bývá vyšší

3) Slovo čokoláda je obsaženo v názvu 

4) Kakao je ve složení na prvních místech

 

 

Také platí jednoduché pravidlo. V případě, že se na prvních místech složení objeví cukr, rostlinné tuky, sušená mléčná syrovátka nebo sušené odtučněné mléko a na posledním místě je kakao, opět se nebude jednat o čokoládového zajíčka. Často v ní zcela chybí kakaové máslo, nebo je opět na jednom z posledních míst až za tukem z jiných rostlin. Cena falešných sladkostí může být mnohdy nižší.

 

Jaké má složení pravý čokoládový výrobek?

 

"Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a cukru. Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku,“ uvádí dTest.cz.

 

 

Hořká čokoláda má procentuálně složky vyšší. Musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny. Výrobky vyšší jakosti 43 %. Existují ale i výrobky s obsahem sušiny v rozmezí 60–75 %. Čokolády s vyšším podílem už přestávají chutnat jako čokolády a jsou pro naše chuťové pohárky příliš hořké.

han TN.cz