Odborný výzkum

Vědci zkoumali, který obal je pro uchování piva nejlepší. Plast pohořel

Pivo a chmel
Zdroj: Profimedia
Ilustrační fotografie.
Lucie Staničková
Lucie Staničková
Publikováno 16. 5. 2020
Téma:

Odborníci ze zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) zkoumali, jaký obal je pro dlouhodobé skladování piva nejlepší a jak se projevuje na jeho kvalitě. Nejhorším materiálem je plast.

Tým expertů použil čtyři základní obalové materiály, které se nachází na českém trhu, tedy půllitrovou lahev z hnědého skla, 1,5litrovou plastovou lahev, půllitrovou hliníkovou plechovku a padesátilitrový sud.

 

"Náš výzkum jsme provedli na jednom třikrát chmeleném českém ležáku, který běžně vyrábí a dodává na trh jeden z pivovarů na Moravě,“ sdělil výzkumník Richardos Nikolaos Salek.

 

Zkoumané vzorky se skladovaly v místnosti se stálou teplotou a bez přístupu světla. První testy odborníci provedli hned po dokončení výroby piva, další pak pravidelně každý měsíc po dobu jednoho roku.

 

 

"U každého vzorku jsme provedli soubor analýz pomocí speciálního přístroje, jímž se dá zjistit například obsah etanolu v hmotnostních i objemových procentech, hustota, zdánlivý i skutečný extrakt, stupeň fermentace a kalorie,“ informovala členka týmu Eva Lorencová.

 

Největší rozdíly zjistili vědci v obsahu rozpustného oxidu uhličitého. "Ne každý obalový materiál totiž slouží jako stoprocentní bariéra mezi produktem a okolním prostředím,“ doplnila Lorencová.

 

Nejnižší stabilitu v kvalitě piva vykázala právě plastová lahev. Do té se totiž dostaly molekuly kyslíku, které způsobily chuťové vady. Intenzivní změny vědci pozorovali po půl roce.

 

Další výrazné změny se objevily u vzorků skladovaných ve skle. "V tomto případě experti vypozorovali změnu od osmého měsíce. Ty jsou způsobeny tím, že stoprocentně netěsní korunkový závěr,“ stojí v tiskové zprávě na webu.

 

Z průzkumu vyšly jako nejlepší obalové materiály pro pivo hliníková plechovka a sud.

 

Pivo nás proslavilo po celém světě a právem se označujeme za národ pivařů. Více v následující reportáži:

 

TN.cz