Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 8.2. 2019 22:43
vepříny končí

Z českého vepřového se stává vzácnost, mizí z pultů. A bude hůř!

Zdroj: TV Nova

Vepřové maso z českých chovů se na pultech našich obchodů pomalu stává raritou. A může to být ještě horší. Mnozí zemědělci totiž zavírají své vepříny a s chovem prasat chtějí skončit. Důvodem jsou stoupající náklady a pokles výkupních cen.

Za miliony korun opravené vepříny zejí prázdnotou. A každý měsíc přibývají další. Chov prasat už farmáři odmítají dotovat. "Abychom při prodeji na jatka lepili každému praseti na čelo tisícovku nebo dva tisíce korun, to dělat nejde," sdělil předseda zemědělského družstva Jaroslav Navrátil.

 

Jateční cena už spadla k 26 korunám za kg. O něco méně za vykrmená prasata dostávali zemědělci naposledy začátkem 90. let.

 

"Výrobní náklady šly mnohonásobně nahoru, všechny rozhodující náklady jako je nafta, krmení, mzdy..." tvrdí předseda zemědělského družstva Jan Hašek. Na pultech prodejen to ale není znát. Za třicet let stoupla třeba cena vepřové šunky nebo kotlety na více než dvojnásobek, bůčku dokonce na čtyřnásobek. "Dnes ani dotace nám nevyrovnají ztráty, které máme z výroby vepřového masa," řekl místopředseda Svazu chovatelů prasat Jaroslav Hejda.

 

 

 

Přitom o české vepřové je zájem a řada lidí ho upřednostní před tím z dovozu. Jenomže český trh zaplavuje dotované vepřové z Německa, Španělska a Polska. Loni ho dokonce zpracovala jatka víc než od našich farmářů.

 

Na obrat to nevypadá. Přitom ještě před dvaceti lety byla Česká republika soběstačná a vepřové vyvážela. Podle mnohých bude prudký propad dál pokračovat. České vepřové tak bude stále větší vzácností.
 

Petr Zapletal, sei TN.cz