Hořká čokoláda patří do českých domácností odpradávna. Nejenom, že je uznávána jako afrodiziakum, ale také kvůli své delikátní chuti. Expert pro vás testoval hořké čokolády, které mají vyšší podíl kakaových bobů. Která je nejlepší a která se nehodí ani k vaření?
"Je to test hořkých čokolád s obsahem do 60% kakaa. To by měl být ten standart. Čokolády dělíme na tři druhy, hořké, mléčné a ochucené. Ty ochucené mají menší obsah kakaa, aby nebyla přebyta chuť toho aroma. Nejvyšší procento kakaa v čokoládách může být až 90%. To nejnižší by nemělo klesnout pod 50%. Jsou i rádoby čokolády, které obsahují i 20% procent kakaových bobů," říká Patrik Havlíček, šéfkuchař Avantgarde restaurant.
"Lidé hodně vybírají podle obalů. Což je chyba, hezký obal neznamená kvalitní čokoládu. Ve spoustě čokolád je obsažen lepek či sója," radí expert.
PODÍVEJTE SE NA VÝSLEDKY TESTU HOŘKÝCH ČOKOLÁD:
1. místo: J.D. Gross: Amazonas
Hodnocení: Je krásně hladká, není tam pórovitost. Vůně je intenzivní, je aromatická. Chuť je velmi dobrá a dokážu si ji představit u mě v kuchyni. Je to favorit.
2. místo: Pergale
Výrobce: AB "Vilniaus Pergalé"
Cena: 33,90 Kč
Hmotnost: 100 g
Složení: Cukr, kakaová hmota, kakové máslo, emulgátory (sojový lecitin, polyglycerin-polyricinoleat),vanilín.
Hodnocení: Tato čokoláda na tom špatně není, zlom čokolády je hladký. Má klasickou chuť čokolády, podle intenzity cítíte, že není ta nejhorší. Neurazí chutí. Do čokoládových dortů je ideální.
3. místo: Lindt
Hodnocení: Když se podívám na strukturu, tak mě překvapila hrubost zlomu. Vůni bych si představoval silnější. Je tam použitá mořská sůl, což jsem nečekal.
4. místo: Figaro
Hodnocení: Řez je poměrně hladký. Opět cítíte jinou vůni, mléko či smetanu. Což by u hořké čokolády nemělo být. Chuť je velmi nasládlá. Něčím je to nastavené. Má to tak 50% kakaa.
5. místo: Spar
Hodnocení: Je hezky tmavá. Struktura je poměrně dobrá. Vůně je průměrná. Na chuť je intenzivní, není silná, ale nestyděl bych se za ní.
6. místo: Terravita
Hodnocení: Na zlomu vidíte rozdíl, je hladší. Vůně na tom není nejlépe. Už je cítit, že v tom kakaa je, ale stále cítím spoustu cukru.
7. místo: First Nice
Výrobce: Lindt & Sprungli
Cena: 9,90 Kč
Hmotnost: 100 g
Složení: Cukr, kakaová hmota, kakové máslo, kakao se sníženým obsahem tuku, emulgátory:sojový lecitin, polyglycerol-polyricinoleát, aroma.
Hodnocení: Je tam hodně vidět ta pórovitost. Ale rovnou mohu říci, že tato čokoláda nemá velký obsah kakaa. Vůně je mdlá. Osobně bych ji do kuchyně nezvolil. Nepatří mezi mé favority.
8. místo: Orion
Hodnocení: Struktura není moc slavná. Vůně je intenzivnější. Je to lepší průměr. Hořkost převažuje nad sladkostí.
9. místo: Finn Carré
Hodnocení: Na první pohled je dobrá. Obsah kakaa nebude 60%, ale vypadá dobře. Intenzita vůně není silná, voní po vanilce. Hořkost je cítit, ale jak jsem říkal, je tam cítit jiná chuť. Ta vanilka by mi v kuchyni mohla zkomplikovat život. Po dvou minutách, kdy se mi chuť rozležela v ústech, cítím chuť oleje, což by nemělo být.
10. místo: Tesco: Dark Cocoa Bar
Hodnocení: Na první pohled vidíte, že ten zlom je hodně pórovitý. Nedá se odhadnout procentuelní množství kakaa. Je ale vidět, že jsme hluboko pod 60%. Má hodně slabou vůni, spíše podprůměrná. Má hodně cukru a to měla být hořká.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz