Američtí vědci přišli se závratným zjištěním. Zatímco doposud se rodiče dětí, u kterých hrozilo riziko vzniku alergie na arašídy, úzkostlivě bránili tomu, aby se k arašídům jejich děti dostaly, podle nové studie tím vznik alergie naopak podporují!
Nový výzkum zahrnoval 600 dětí ve věku od 4 do 11 měsíců. U vybraných dětí se už projevovala alergie na vejce nebo vyrážky, často alergický symptom. Vědci je rozdělili do dvou stejně velkých skupin, po pěti letech porovnali výsledky.
U dětí dostávajících odmala ve stravě i potraviny obsahující malé množství arašídů se alergie projevila u méně než procenta dětí. Ale děti, kterým rodiče dávali stravu bez arašídů, se alergie objevila v 17 % případů. Takže podle závěrů studie v časopisu New Englad Journal of Medicine může vystavení arašídům snížit pravděpodobnost vzniku alergie u rizikových dětí až o 80 %.
Alergie na arašídy patří k jedné z nejnebezpečnějších. U alergiků totiž dochází k prudké reakci. U slabších alergiků se to většinou projevuje pouze otoky, vyrážkami a žaludečními problémy. Ale těžkého alergika může vystavení byť jen stopovým prvkům arašídů i zabít! Vyvolá u něj anafylaktický šok, který může vést až k zástavě srdce.
Arašídy zdaleka nenajdeme jen ve formě pražených buráků. Hojně se objevují také v cukrovinkách, cereáliích nebo zmrzlině. Často jsou jimi obohaceny i salátové dresinky. Své nezastupitelné místo pak mají arašídy zejména v asijské kuchyni.
ČTĚTE TAKÉ:
Těhotná Vondráčková riskuje zdraví sebe i dítěte: Pobíhá jen v tričku v -15 stupních!
Míša Ochotská po šestinedělí: Jak zvládá syna?