Vysoké letní teploty představují velkou zátěž pro náš organismus. Kvůli horku jsme vyčerpaní, nesoustředění, špatně spíme a nemáme chuť k jídlu. Zároveň nám hrozí dehydratace. Existují však potraviny, díky kterým se těmto nepříjemným potížím můžeme vyhnout.
Ovoce s jogurtem ke snídani – ovoce v kombinaci s mléčným výrobkem je ideální volba pro letní snídani. Ovoce nám pomůže doplnit tekutinu, kterou ztrácíme pocením a jogurt dodá tělu laktobacily. Samozřejmě sáhněte po tom bez cukru a umělých sladidel. Z ovoce jsou vhodné například banány. Nejvíce nás zchladí meloun, který obsahuje podle portálu vyzivavnemoci.cz 90% vody.
Pokud v horkách běžně omdléváte, noste u sebe broskve. Jsou bohaté na vitamín A, B2 a draslík a působí proti mdlobám. Chlazený nápoj z manga je to nejlepší, co můžete v parných letních dnech pít. Obsahuje vitaminy a minerální látky, které vás nejenom zchladí, ale ochrání vás před únavou z horka. Velmi osvěžující je také angrešt. Jeho konzumací zároveň bojujete proti vráskám a stárnutí kůže, které způsobuje nadměrné opalování. Co se týče citrusových plodů, raději sáhněte po grepu, než pomeranči. Ochladí nás také borůvky nebo jablka.
Králičí nebo krůtí maso – podle internetového portálu vitalita.cz se tyto potraviny řadí k těm se zchlazujícími účinky. Musí být však vhodně zpracované. Králík na smetaně nebo krůtí řízečky se do toho rozhodně neřadí.
Zelenina – vhodná je zelenina s vysokým obsahem vody. Perfektní je například okurka, která má maximum vody a minimum kalorií. Dokonale zchlazuje tělo a je protizánětlivá. Výborné jsou okurkové nápoje s mátou. V parných dnech nám pomůžou také rajčata, hlávkový salát nebo ředkvičky.
Máta – chuť této bylinky výborně osvěžuje a zchlazuje celý organismus. Nejlépe funguje v kombinaci s vodou, citronem a třtinovým cukrem.
Mezi potraviny se zchlazujícími účinky řadíme dále vařené brambory, těstovinový salát, tofu, žampiony, mořské plody, kardamom, sůl, tzatziki, studené polévky, zelený čaj, z alkoholických nápojů pak pivo, šampaňské nebo vinný střik. Naopak vyhnout bychom se měli masovým vývarům, smaženým a tučným jídlům, červenému masu, pohance, zázvoru, skořici nebo pepři.
Přesto, že grilování patří k oblíbeným letním aktivitám, ve vysokých teplotách se nedoporučuje. Veškeré grilované maso vysoce zahřívá náš organismus. Stejné dopady má také úhoř, humr, treska, langusta nebo tuňák.