Chléb s přídavkem cvrččí mouky nebo sýr s larvami mohou být již brzy součástí našich jídelníčků. Evropská unie nejspíš umožní používání hmyzu v potravinách a pokrmech. Podle potravinářské komory se chystá sjednocení evropských pravidel pro posuzování bezpečnosti hmyzu umožňující jejich použití v kuchyních.
Hmyz může podle některých nadšenců pomoci nasytit stále se rozšiřující populaci. Představuje účinný alternativní zdroj bílkovin, který může přispět ke snížení celosvětové závislosti na mase. Z výživového hlediska se výborně hodí do jídelníčků vyznavačů zdravého životního stylu a dietářů. Obsahuje nejen minerály a vysoký obsah bílkovin, ale také nízké množství cukru a soli.
Podle Evropské legislativy patří hmyz mezi takzvané nové potraviny. Těmi jsou takové potraviny, které nebyly do roku 1997 běžně konzumovány. Existuje více než 2000 druhů jedlého hmyzu. Jeho chov navíc není náročný. Hmyz potřebuje vodu, krmení a produkuje exkrementy, stejně jako ostatní hospodářská zvířata.
V České republice už funguje řada hmyzích farem, které by mohly dodávat suroviny na nové pochoutky. Pro lidskou spotřebu jsou chovány tyto druhy: cvrček domácí, saranče stěhovavá, potemník stájový, potemník moučný, potemník brazilský, bourec morušový, zavíječ voskový, cvrček stepní a saranče pustinná.
Některé členské státy EU využití hmyzu v potravinách na základě vlastního výkladu původních pravidel o bezpečnosti potravin povolily. V Nizozemí jsou k dostání hmyzí hamburgery. Na povolení přípravy místní kulinářské speciality casu marzu čekají na Sicílii. Caru Marzu se vyrábí z místního druhu sýra s živými larvami sýrorodky drobné.