Každým rokem u nás klesá výroba ledového vína a většina vinařů už ho dokonce vůbec nechce dělat. Můžou za to stále teplejší zimy. Přitom ledové víno patří mezi vrcholy vinařského umění. A za láhev se platí až pět set korun.
Zasněžené vinice, teploty kolem deseti stupňů pod nulou, promzrlí sběrači - před 15, 20 lety běžný přelom listopadu a prosince ve vinicích. Jenomže mrazy na jihu Moravy jsou vzácnější. A tak většina vinařů na sklizeň zmrzlých hroznů raději zanevřela.
"Ledové víno moc vinařů už ani vědomě nenechává, protože ty mrazy prostě nejsou," připouští vinař Zbyněk Vaďura. Vinař Zdeněk Habrmanský zase uvedl, že on sám dělal ledové víno naposledy v roce 2009.
Aby se mohly hrozny sklízet a lisovat, musí být nejméně sedmistupňový mráz. Jenomže v posledních letech jsou to spíš teploty kolem nuly a vlhko. To dokáže zničit během pár dnů celou vinici.
"Víno plesniví, padá na zem. Ztrácí kvalitu," popisuje vinař Ctirad Králík. Vinař Jiří Maděřič k tomu říká: "Když je vlhko, hrozny dokážou shnít i na keřích."
Výroba ledového vína přitom patří mezi pomyslný Olymp vinařství. A tomu odpovídá i cena, malá láhev stojí kolem čtyř až pěti set korun. "Je tam obrovská koncentrace aromatických látek, cukru, kyselin, proto to víno je pořád svěží," vysvětluje Maděřič.
Letos vinařům paradoxně ublížil i mimořádně teplý rok. Hrozny uzrály dřív a doufat, že vydrží do tuhých mrazů, je obrovské riziko. "Celý rok nám vycházelo počasí, tak věřím, že nám to vyjde i s tím ledovým," doufá Marcinčák.
Vinohradů, kde se bude čekat na mráz, je na jihu Moravy zase méně. Přesto to neznamená, že by si milovníci vína neměli ročníku 2018 užít. Obzvlášť kvalitní prý budou červená vína.