Zajímavosti

Rybu na Vánoce nemusíte jen smažit. Tyto recepty frčí u hvězd TV Nova

Rybu na Vánoce nemusíte jen smažit. Tyto recepty frčí u hvězd TV Nova
Ilustrační snímek | Zdroj: Profimedia

Jestli někdy Češi kupují ryby ve velkém, pak je to v období Vánoc. Bez kapra na svátečním stole si nedokáže Štědrý den představit herec Vojtěch Dyk ani oblíbený porotce MasterChefa Radek Kašpárek. Sáhnout ale nemusíte vždy pouze po smažené variantě. Podívejte se na nejoblíbenější recepty některých tváří Novy.

Někdo filé, jiný pstruha, další kapra a jsou i tací, kteří raději než rybu na Vánoce volí řízek. A jinak tomu není ani u tváří TV Nova. Zatímco Matouš Ruml miluje na Vánoce lososa, herec a zpěvák Vojta Dyk prozradil, že si dá s chutí jak kapra, tak klasický řízek. V nadsázce ale dodal, že se vždy rozhoduje "podle toho, co plave ve vaně".

Tvář Ulice Petr Vacek zase miluje na Vánoce houbového kubu, jeho recept na rybu po židovsku ale prý klidně může zachutnat i lidem, kteří by jinak kapra do úst nevložili. Pokud ale mezi rybími recepty našich hvězd něco opravdu vede, jsou to polévky.

Zdroj: Profimedia

Ryba po židovsku (gefilte fiš) podle Petra Vacka

  • ryba
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • mandle
  • rozinky
  • macesy (nebo strouhanka z kukuřičných lupínků)
  • vajíčka
  • cibule
  • sůl, pepř

Nejprve z rybí hlavy, páteře, ploutví, kořenové zeleniny a cibule připravíme vývar. Syrové maso umeleme, smícháme s nakrájenými mandlemi, rozinkami a s rozdrcenými macesy (nemáme-li macesy, nahradíme strouhankou z kukuřičných lupínků). Přidáme žloutky a sníh z bílků, nadrobno nasekanou cibuli. Okořeníme solí a pepřem. Vytvarujeme malé kuličky a uvaříme je ve vývaru. Dáme na talíř či misku, zalijeme vývarem a necháme je odpočinout v chladu, dokud neztuhnou v želé. Podáváme studené. Někdo dokonce přidává želatinu, ale my většinou požadované konzistence dosáhneme i bez ní. Myslím, že stačí připravit opravdu silný vývar. Výhodou gefilte fiš je, že tento pokrm často jedí i zapřisáhlí odpůrci ryb, co by kapra na Vánoce nevzali do úst.

Zdroj: Profimedia

Rybí polévka Vojty Dyka

  • 6 kapřích hlav
  • 2,5 kilogramu kapřích vnitřností
  • co nejvíce jiker kvůli zahuštění
  • mrkev, celer, petržel
  • máslo
  • hladká mouka
  • masox
  • muškátový květ
  • sůl

Nejdříve necháme vařit hlavy (ideálně 6 hodin) a uděláme silný rybí vývar. Poté si na másle orestujeme nakrájenou zeleninu a zalijeme ji vařící vodou. Uděláme zeleninový vývar a na konci velké kusy rozmixujeme, tudíž nám vlastně vznikne zeleninové pyré. V prázdném hrnci si rozpustíme máslo a nasypeme hladkou mouku. Vytvoříme tím jíšku, kterou dotvoříme vlažným rybím vývarem, posléze vývar z ryb a pyré vmícháme do sebe, tudíž vývar zeleninou opět lehce zahustíme. Mezitím můžeme povařit vnitřnosti a vlít do rybího základu nebo je vařit přímo v rybím základu. Dochutíme lehce masoxem, solí a muškátovým květem. Jikry se v polévce lehce rozdrolí a tím nám ji také zahustí. Ideálně podáváme s orestovanou houstičkou a majoránkou. A pod talířem šupinu.

Jaké recepty "frčí" na Vánoce u vás? Své tipy na klasické i netradiční pochoutky, které rozhodně nesmějí chybět na štědrovečerním stole, posílejte na zpravy@nova.cz. Klidně přiložte i fotku, rádi některé z vašich osvědčených tipů zveřejníme. Děkujeme!

Související obsah

Zdroj: Profimedia

Lososový krém Matouše Rumla

  • ghí
  • cibulka
  • 150 g mrkve
  • 150 g řapíkatého celeru
  • pár kusů kořene petržele
  • vývar
  • 200 g lososa bez kůže
  • smetana
  • česnek
  • ricotta
  • vajíčka
  • hladká mouka
  • strouhanka

Každý rok rádi vaříme lososový krém – na ghí se na cibulce osmaží 150 g mrkve a 150 g řapíkatého celeru, pár kusů kořene petržele. To se zalije vývarem a chvíli se to celé povaří. Poté přidáme 200 g lososa bez kůže nakrájeného na kostky a povaříme 15–20 minut. Na konci vše rozmixujeme a do polévky přidáme smetanu a prolisovaný česnek. K tomu máme rádi ricottové kuličky – smícháme ricottu s bylinkami a vajíčkem, vytvarujeme malé kuličky, obalíme v trojobalu, osmažíme a dáme do polévky místo krutonů.

Rybí polévka od maminky Ivany Jirešové

  • ryba
  • mrkev, petržel a celer
  • máslo
  • jikry nebo mlíčí
  • hladká mouka
  • sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř, muškátový oříšek
  • pečivo

Rybí hlavu pořádně omyjeme a vydrbeme drátěnkou a solí (pro odstranění slizu a pachutě rybiny). Rybí hlava a ořez při filetování ryby (páteř, ocasní ploutve) se vaří ve vodě, kde je sůl, bobkový list, nové koření a celý pepř. Vaříme asi 20 minut. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer) nastrouháme nahrubo a osmažíme na másle. Stejně tak osmažíme na másle jikry nebo mlíčí. Na další pánvičce uděláme z hladké mouky a másla jíšku. Po uvaření rybí hlavu vyndáme a oddělíme maso (kůže a rybí sádlo vyhodit). Vývar přecedíme a zavaříme do něj osmaženou zeleninu a mlíčí, podle potřeby zahustíme jíškou a přidáme maso z hlavy. Dochutíme muškátovým oříškem. Polévku podáváme s osmaženými kostičkami pečiva (rohlíky a jiné).

Zdroj: TV Nova

Štědrovečerní rybí polévka Radka Kašpárka

  • 4 hlavy z kapra
  • 200 g mlíčí
  • 80 g mrkve
  • 50 g celeru (bulva)
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 80 g petržele
  • 1 cibule
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 hvězdička badyánu
  • máslo
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, listová petržel
  • muškátový květ nebo oříšek
  • 3 ks starší housky (nejlépe v mikrotenovém sáčku cca 3–4 dny)

Hlavy uvaříme s kořením doměkka a obereme maso z líček. Mlíčí uvaříme zvlášť, ale jen krátce (cca 15 minut). Scedíme a necháme vychladit, mlíčí nakrájíme na kousky. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme cibuli a restujeme dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Necháme cca 40 minut provařit, poté vložíme obrané maso z hlav a nakrájené mlíčí a jikry. Prohřejeme a ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem nebo květem a nasekanou listovou petrželí. Na talíři přidáme na kostičky nakrájenou a osmaženou housku.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz