Zpravodajství

Voňavé vánoční cukroví

Voňavé vánoční cukroví
Zdroj: TV Nova

Vážené čtenářky! Linie, nelinie, cukroví se napéct musí. Mužská část rodiny to vyžaduje. Bez vrchovatých krabic vanilkových rohlíčků by vánoce odmítli vůbec slavit. Berte to jako zkoušku vlastní pevné vůle. Neuždibovat! Anebo jen trochu…

Další rok uběhl jako voda a Vánoce už opět usilovně klepou na dveře. Než se oči malých i velkých rozzáří při pohledu na svítící stromeček, čekají nás obvyklé rituály, které vykouzlí příjemnou atmosféru nastávajících svátků. Těžko bychom si ji asi dokázali představit bez uklizeného a vyzdobeného bytu provoněného skořicí a vanilkou, slavnostně vyzdobeného stolu a lahodného cukroví, které se doslova rozplývá na jazyku. Advent je ten správný čas na jeho pečení - čas sladkých vůní.

Jistě máte své zaručené a vyzkoušené recepty. Co však jednou zkusit i něco nového? Zde je malá inspirace...

 

Ledovky
300 g másla
500 g hladké mouky
200 g cukru
80 g oříšků
šťáva a kůra z ½ citronu
trocha skořice
na špičku nože prášek do pečiva
na náplň:
250 ml mléka
2 žloutky
50 g cukru
2 lžíce škrobové moučky
vanilkový cukr
120 g másla
100 g oříšků
na polevu:
250 g moučkového cukru
2 lžíce vroucí vody
1 lžíce rumu
na dozdobení:
sekané mandle

Nejprve si odvážíme mouku, cukr, oříšky a vše nasypeme na vál. Přidáme pokrájené změklé máslo, skořici, prášek do pečiva, citronovou šťávu a kůru a vše důkladně zpracujeme v hladké těsto. V chladu ho necháme nejméně hodinu odpočinout. Poté ho rozdělíme na menší části, z nichž na pomoučněném vále postupně vyválíme placky. Formičkou v podobě vločky vykrájíme tvary, které vložíme na vymazaný plech a upečeme v troubě tak, aby pečivo zůstalo světlé.

Náplň do ledovek připravíme z mléka, žloutků, cukru a škrobové moučky, které společně uvaříme na hustou kaši. Po vychladnutí do ní přidáme změklé máslo, mleté oříšky, pečlivě vymícháme hustý krém a necháme ho v lednici ztuhnout. Silnější vrstvou krému kousky pečiva slepíme k sobě. Na vrchní část naneseme rumovou polevu, kterou vymícháme z cukru, vody a rumu. Jednotlivé kousky cukroví dozdobíme sekanými mandlemi.
Tip: Z poloviny dávky vytvořte ledovky, z druhé poloviny vykrájejte hříbečky. Po upečení je slepte náplní na ledovky nebo pikantní zavařeninou, hlavičky hříbečků ozdobte čokoládovou a nožičky rumovou polevou. Z jednoho těsta tím získáte dva druhy lahodného pečiva.


Mušle
300 g tuku Hera
350 g hladké mouky
3 lžíce rumu
3 žloutky
moučkový cukr na obalení
na nádivku:
3 bílky
150 g cukru
150 g oříšků
kandované ovoce
rozinky
kakao

Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto a necháme ho přes noc odpočinout. Poté vyválíme cca 3 mm silnou placku a vykrájíme kolečka o průměru 4 - 5 cm. Na ně klademe nádivku, kterou připravíme smícháním cukru, oříšků, nasekaného kandovaného ovoce a rozinek s vaječnými bílky a kakaem. Kolečka s nádivkou přehneme a prsty jen lehce spojíme, aby se při pečení mohly mušličky otevřít. Vložíme je na plech a upečeme tak, aby zůstaly bílé. Ještě teplé je obalíme v cukru.
Tip: V případě, že nádivka zbyde, můžete ji použít kupříkladu jako náplň do košíčků.  

Čokoládová srdíčka
210 g hladké mouky
20 g kakaa
70 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
40 g mletých ořechů
140 g tuku Hera
trochu skořice
strouhaná citronová kůra ( z ½ citronu)

Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto, rozválíme na plát o tloušťce asi 4 mm a vykrajujeme srdíčka. Upečené pečivo necháme vychladnout a poté slepujeme pikantní zavařeninou kyselejší chuti. Nakonec poléváme čokoládovou polevou a podle fantazie
dozdobíme nahrubo nasekanými oříšky, kokosem, mandlemi nebo barevnou rýží.
Tip: Těsto na srdíčka je dost husté. Pokud ho vyválíte přes mikrotenový sáček nebo pečicí papír, nebude se dělit.

Perníčky
600 g hladké mouky
360 g cukru
2 celá vejce
2 žloutky
4 velké lžíce horkého medu
8 tlučených hřebíčků
1 lžíce jedlé sody
skořice (asi na špičku nože)
na polevu:
200 g moučkového cukru
1 bílek
šťáva z poloviny citronu

Vejce utřeme s cukrem, přidáme horký med, koření, sodu a mouku. Na vále vypracujeme těsto, které poté necháme asi 1 hodinu odpočinout. Vyválíme plát těsta o tloušťce asi 4 - 5 mm a vykrajujeme různé tvary, které pečeme v horké troubě tak, aby rychle ztmavly. Polevu z cukru, bílku a citronové šťávy mícháme tak dlouho, až zbělá a leskne se. Podle potřeby ji přibarvíme potravinářským barvivem. Polevu nanášíme zdobičkou nebo papírovým kornoutkem a podle své fantazie ozdobíme.
Tip: Perníčky udržujte v chladu, aby zůstaly měkké. Chcete-li jimi ozdobit vánoční stromeček, před pečením do nich utvořte otvor. Musí být dostatečně velký, neboť při pečení perníčky nabydou a otvor se tím zmenší.

Jemné věnečky s mandlemi
250 g hladké mouky
125 g cukru
4 žloutky
4 lžíce kyselé smetany
1 lžíce citronové kůry
špetka soli
125 g mletých mandlí
125 g másla
2 bílky
2 lžíce smetany
50 g sekaných mandlí

Mouku nasypeme na vál, přidáme cukr, žloutky, smetanu, citronovou kůru a sůl. Mandle a lupínky másla poklademe po okraji. Pomocí nože a rukou přísady rychle zpracujeme, z těsta utvoříme bochánek a pod utěrkou necháme v chladu odpočinout. Těsto znovu prohněteme, zformujeme do válečku o průměru 1 cm a pokrájíme na 8 cm dlouhé kousky. Stočíme je do věnečků, spojíme a dobře stiskneme. Bílky rozkvedláme ve smetaně, věnečky potřeme, posypeme sekanými mandlemi a upečeme na vymaštěném plechu. Ještě teplé je z plechu sejmeme, aby se nepřichytily, a necháme vychladnout.
Tip: Cukroví můžete rovněž ozdobit čokoládovou polevou.

Hrudky z jáhel
100 g změklého másla
150 g cukru
2 vejce
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
200 g jáhlových vloček
50 g mletých mandlí
40 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
30 g mandlových tyčinek

Máslo ušleháme s cukrem do pěny, vejce přimícháme po jednom. Vmícháme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu spolu se solí. Jáhlové vločky smícháme s mandlemi, moukou a práškem do pečiva. Přidáme k máslové pěně a dobře zamícháme.
Pomocí dvou lžiček tvoříme na vymaštěný plech z těsta hrudky a do nich zapichujeme mandlové tyčinky. Hrudky upečeme a ještě teplé sejmeme z plechu.
Tip: Pokud nepořídíte jáhlové vločky v běžných obchodech, zavítejte do prodejny s racionální výživou. Cesta se určitě vyplatí, protože toto pečivo chutná přímo skvěle.

Jemné mandlové pečivo
250 g mandlového těsta
100 g změklého másla
1 žloutek
špetka soli
100 g mouky

Pro toto cukroví budeme potřebovat mandlové těsto, které připravíme ze stejného množství moučkového cukru a mletých mandlí. Pro zvýraznění aroma můžeme přidat citronovou kůru. Mandlovou hmotu prohněteme s máslem, žloutkem a solí. Přidáme mouku a zpracujeme těsto. Plech vymastíme a vysypeme moukou. Pečivo na plech nastříkáme zdobicím kornoutem nebo strojkem do různých tvarů, které ozdobíme podle fantazie kandovaným ovocem, ořechy, mandlemi nebo hustou zavařeninou a vložíme doprostřed rozpálené trouby. Po upečení sundáme cukroví z plechu. Když vychladne, můžeme některé kousky postříkat čokoládovou polevou.
Tip: Těsto lépe zpracujete v hnětači kuchyňského robotu. Budete-li chtít pečivo obměnit, smíchejte mandlové těsto jen s 1 bílkem a špetkou soli, vytvarujte sušenky a upečte.

Oříškové řezy s čokoládovou polevou
150 g hladké mouky
50 g pšeničného celozrnného šrotu
špetka kypřicího prášku
2 vejce
1 žloutek
100 g cukru
špetka soli
1 lžíce strouhané citronové kůry
80 g másla
20 g moučkového cukru
100 g lískových oříšků
1 lžička rumu
200 g čokoládové polevy

Mouku, šrot a kypřicí prášek vysypeme na vál. Vyhloubíme důlek a do něj přidáme 2 žloutky, cukr, sůl, citronovou kůru a vločky másla. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a necháme v chladu. Těsto znovu propracujeme, na pomoučněném vále vyválíme obdélník (24 krát 36 cm) a podélně ho rozkrojíme na 4 pruhy. Ze 2 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, znovu šleháme, pak vmícháme strouhané oříšky a rum. Směsí potřeme 2 pruhy těsta, zbylé dva přiklopíme. Povrch potřeme žloutkem, okraje lehce stlačíme pravítkem. Pečeme 10 minut na vymaštěném plechu. Zapečené pruhy rychle nakrájíme na trojúhelníky, vrátíme do trouby a dopečeme. Polevu nakrájíme na malé kousky, rozpustíme v horké vodní lázni a omočíme v ní špičku vychladlých zákusků.
Tip: Řezy potřete asi do poloviny čokoládovou polevou a ozdobte nasekanými pistáciovými oříšky.

Vanilkové rohlíčky
100 g másla
1 žloutek
30 g cukru
60 g mletých vlašských ořechů
140 g hladké mouky
moučkový a vanilkový cukr na obalení

Z mouky, másla, ořechů, cukru a žloutku zpracujeme na vále těsto a necháme ho v chladničce asi 1 hodinu odležet. Potom tvoříme malé rohlíčky, které po upečení ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Tip: Při obalování v cukru zacházejte s rohlíčky opatrně, aby se nerozpadly.

 

Homolky z marcipánu a kokosu
100 g marcipánové hmoty
1 bílek
100 g strouhaného kokosu
50 g moučkového cukru
šťáva z ½ citronu
strouhaná kůra z 1 citronu
100 g hořké čokoládové polevy
50 g bílé polevy

Marcipán nakrájíme na kostičky a spolu s bílkem zpracujeme v hladké těsto. Přidáme strouhaný kokos, moučkový cukr, citronovou šťávu a kůru. Pomocí dvou lžiček vytvarujeme na plech vyložený pečicím papírem malé homolky a pečeme je ve vyhřáté troubě při střední teplotě asi 15 minut. Pak je opatrně uvolníme z papíru a necháme vychladnout. Hořkou čokoládovou polevu nahrubo nasekáme a necháme rozpustit ve vodní lázni. Vychladlé homolky do poloviny namáčíme v polevě a necháme ztuhnout. Stejným způsobem rozpustíme bílou polevu. Naplníme jí mikrotenový sáček, kterému odstřihneme růžek, a každou homolku ozdobíme bílou spirálkou.
Tip: Marcipánovou hmotu můžete zakoupit v obchodě již hotovou nebo si ji připravit smícháním stejného množství moučkového cukru a strouhaných mandlí.

Husarské knoflíky
500 g chlazeného másla
400 g cukru
4 vejce
500 g mletých lískových oříšků
500 g hladké mouky
kůra a šťáva z 1 citronu
1 lžička skořice
2 žloutky
cukr na posypání
strouhané mandle
zavařenina

Máslo a cukr ušleháme do pěny. Jednotlivě vmícháme vejce a po částech přidáme oříšky, prosátou mouku, citronovou kůru a šťávu a jednu lžičku skořice.Troubu předehřejeme na 200 °C. Na plech rozložíme pečicí papír nebo plech vymastíme. Z těsta vytvarujeme malé kuličky a do nich uděláme koncem lžičky důlek. Žloutek rozšleháme a kuličky jím pečlivě potřeme. Povrch posypeme cukrem a mandlemi. Pečeme asi 25 minut ve střední části trouby. Cukroví opatrně vyjmeme z plechu a necháme dobře vychladnout. Do důlku vložíme zavařeninu, kterou necháme zatuhnout.
Tip: Použijte rybízovou nebo malinovou zavařeninu. Nejenže je velmi lahodná, ale na cukroví také lépe vynikne.

Dvojbarevné spirálky
400 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
2 vejce
2 lžíce rumu
200 g chlazeného másla
2 lžíce kakaa
2 bílky

Z mouky, moučkového cukru, vajec, rumu a másla rychle vypracujeme hladké těsto. To rozpůlíme a do jedné poloviny vmícháme kakao. Oba kusy vytvarujeme do bochánků a uložíme je ve fólii na 30 minut do chladničky. Na pomoučněném vále rozválíme tmavé i světlé těsto na 5 mm silné pláty, které potřeme bílkem. Nyní položíme tmavé těsto na světlé, stočíme a nakrájíme na plátky. Pečeme v předehřáté troubě asi 12 minut.
Tip: Z dvojbarevného těsta můžete připravit i cukroví s šachovnicovým vzorem. Nakrájejte těsto na 1 cm široké pruhy. Světlé a tmavé pruhy poskládejte vedle sebe a na sebe. Vše
obalte plátem světlého těsta, utvořte váleček a nakrájejte ho na plátky.

Mocca placičky
500 g hladké mouky
170 g moučkového cukru
1 lžíce mleté kávy
1 žloutek
1 celé vejce
½ balíčku prášku do pečiva
200 g tuku Hera
na náplň:
130 g másla
150 g moučkového cukru
1 lžíce hrubé mouky
125 ml silné černé kávy

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout. Poté z něj vyválíme placku a vykrajujeme kolečka, která umístíme na vymaštěný plech a upečeme v předehřáté troubě. V 125 ml černé kávy rozmícháme lžíci hrubé mouky, uvaříme hustou
kaši a necháme ji vychladnout. Poté ji postupně vtíráme do pěny z moučkového cukru a másla. Placičky spojíme silnější vrstvou krému a na vrchní placičku napíšeme čokoládovou polevou M.
Tip: Krém nechte před slepováním cukroví ztuhnout v chladničce. Cukroví uchovejte v chladu, aby se rozleželo.

 

TV Nova

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Píše se na Deník.cz