Zpravodajství

Hranolky z mikrovlnky jsou zdravější než z fritézy

Oblibu křupavých hranolků nedokázala snížit ani varování lékařů, kteří upozorňují, že se při jejich přípravě ve fritovacím hrnci uvolňují rakovinotvorné látky, především acrylamid.

Turečtí vědci z univerzity Mesin experimentálně prokázali, že stačí nahradit friťák mikrovlnkou a jídlo, na němž si nejraději pochutnávají děti, se stane podstatně zdravějším. Díky nižším teplotám i kratšímu ohřevu až o šedesát procent.

Ke zhotovení chutných pomfritů totiž stačí pouhých deset až třicet sekund a příkon 850 wattů. Účinné rozpálení oleje ve fritéze však vyžaduje ohřev na 150 až 190 stupňů Celsia a podstatně delší dobu smažení. Nemusíte si tedy odpírat svou bramborovou pochoutku, ačkoli abstinence je jistější, co říkáte?
Korzo

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz