Také letošní vánoční svátky končí pro některé nepříliš příjemně. Příčinou je přejídání. Lékaři už ošetřili desítky lidí, kterým se po konzumaci mastných jídel, salátů nebo smažených ryb udělalo značně nevolno. Zároveň varují, že příliš časté přejídání může mít pro člověka i celoživotní následky.
Žaludeční a střevní potíže, zánět žlučníku nebo slinivky. Podle lékařů se to opakuje každý rok. Nevolnost ale nemusí být důsledkem přejídání se těžkými jídly. Lékaři upozorňují na to, že některé pokrmy se rychle kazí.
Hitparádě vévodí jednoznačně majonézové saláty, uzeniny a otevřené kompoty. Za nimi následují chlebíčky, smažené ryby a řízky. Naopak bát se zatím nemusíme čerstvého ovoce, pečiva a cukrovinek. Podle lékařů jsou dalším úskalím vánočního jídelníčku tradiční jídla: jako třeba husa, kterou si dopřává hodně právě na Vánoce. Dietologové považují podobná jídla za nebezpečné energetické bomby.
Řešení je podle lékařů a dietologů jediné. Vyměnit povalování u televize za pohyb a přejídání za střídmost. Nápor takzvaných vánočních pacientů čekají v ordinacích i po svátcích. Zkušenosti lékařů mluví o tom, že řada lidí bolest podceňuje a snaží se s ní bojovat až do poslední chvíle sama doma.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz