Pořád kolem sebe slyšíme, jak důležitá je vláknina pro náš organismus. Ale víte vůbec, co to vlastně „vláknina“ je? V čem je nejvíce obsažena a čím tak blahodárně působí na náš organismus?
„Vlákninou nazýváme rostlinné nestravitelné cukry označované také jako balastní, tj. de facto zbytečné nebo nadbytečné látky, které jsou součástí stěn rostlinných buněk. Ačkoliv chemicky patří mezi cukry, nedodává do těla žádnou energii, zato při trávení hraje rozhodující úlohu. Potraviny bohaté na vlákninu zůstávají delší dobu v žaludku, a proto způsobují dlouhodobější nasycení. Vláknina váže velké množství vody a díky své schopnosti bobtnat zvětšuje objem stolice. Trávenina díky tomu snáze prochází trávicím systémem," vysvětluje odborník na výživu Ivan Mach.
Vláknina tedy příznivě ovlivňuje činnost střev, zabraňuje zácpě, zmírňuje průjem, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, snižuje riziko rakoviny konečníku, zabraňuje hemeroidům, omezuje tvorbu žlučových kamenů a může pomoci při hubnutí, protože redukuje pocit hladu, pocházející z pocitu prázdného žaludku.
Jaký je obsah vlákniny v některých potravinách bohatých na tuto látku? Podívejte se do tabulky a zkuste si s její pomocí sestavit takový jídelníček, abyste denně přijali aspoň 30 g vlákniny, jak doporučují lékaři:
Potravina |
Obsah vlákniny |
Pšeničné otruby |
45 |
Lněné semínko |
38 |
Pšeničné klíčky |
18 |
Sója |
18 |
Fazole |
15 |
Křehký chléb |
6-9 |
Sušené fíky |
12 |
Celozrnné pečivo |
8-10 |
Ovesné vločky |
7 |
Rybíz |
6 |
Hrášek |
5 |
Maliny |
5 |
Rýže natural |
4 |
Pšeničná mouka hrubá |
4 |
Corn flakes |
4 |
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz