Pokud si v restauraci objednáte sýr, věřte, že ne pokaždé dostanete opravdu sýr. Už vloni v září varovalo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) před falešnými sýry v českých obchodech. Teď se objevily také v restauracích. „Největší výskyt případů klamání zákazníka nepravým sýrovým výrobkem zaznamenalo sdružení v severočeském regionu a restauracích nabízejících pizzu," říká Ivana Picková, mluvčí SOS.
Sýr nesmí být vyroben z rostlinných tuků
V praxi se jedná o to, že pod označením sýr nabízejí v restauracích levnější náhražky. Problém je v tom, že pravý sýr musí být podle zákona vyroben z mléčného základu. Jenže levnější náhražky v restauracích jsou vyrobeny z rostlinných tuků. SOS bylo upozorněno hned na 19 restaurací, které v jídelním lístku takovýto „sýr" nabízejí.
Nejčastěji se jedná o tyto výrobky: Ambra, Mistr Pizza à la mozzarella (1 kg), Caloger pizza (2 kg), Alternative (2,5 kg), Pizza Mia - sýrový výrobek (1 kg), Sir na pizzu, Mozzarella Caloger a další. Kromě toho, že nesmí být označeny jako sýr (což jejich výrobci obvykle respektují), tak také nesmí být za sýry vydávány jiným způsobem.
„To znamená, že tyto produkty nejen nesmí být jako sýry nabízeny v obchodech, ale rovněž se jako sýry nesmí označovat v jídelních lístcích restaurací," upozorňuje Picková. Spotřebitelé si v poslední době stěžují na kvalitu takového lidového restauračního pokrmu jako je smažený sýr a často se k nám také dostávají jejich pochybnosti o kvalitě sýrů v různých salátech nebo například na pizze.
Praxe nahrazování složek pokrmů levnějšími nemlékárenskými produkty v restauracích je o to nebezpečnější, že spotřebitel je odkázán pouze na chuťový a čichový vjem z pokrmu bez možnosti zjištění rozlišující informace na obalu výrobku, jako je tomu u klasického prodeje v obchodě.
„Je právem spotřebitele, aby za své peníze obdržel produkt odpovídající jakosti a kvalitě, kterou očekává. Vzhledem k závažnosti a předpokládanému rozsahu těchto klamavých praktik se nabízí i trestněprávní odpovědnost dotčených osob. Pokud kontrolní šetření dozorových orgánů prokáží poškozování spotřebitelů v restauracích, nevylučujeme vůči jejím provozovatelům další právní kroky," uzavírá Picková.
Česká obchodní inspekce teď ale říká, že se problémem potravin nezabývá. Proto doporučila obrátit se na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Jenže ta odmítla podnět SOS také a odkázala na hygieniky. Když konečně hygienici vzorky odebrali, zjistili, že skutečně nabízené výrobky neodpovídají svým složením tomu, aby mohli být označovány jako sýr.
Hitparáda "falešných" výrobků:
Máslo
Šlehačka
Sýr
Čokoláda
Rostlinný tuk
Rostlinný tuk je jedlý tuk získaný ze semen, jader nebo plodů olejnatých rostlin - je jich nepřeberné množství např. olivový, slunečnicový, sojový, sezamový, řepkový, hroznový, z podzemnice olejné atd. Rostlinné tuky neobsahují cholesterol a navíc v nich převažují tzv. nenasycené mastné kyseliny, jež podporují snižování hladiny cholesterolu. Na rozdíl od živočišných tuků, které obsahují jak cholesterol, tak nasycené mastné kyseliny podporující zvyšování cholesterolu v krvi.
Máslo
Podle vyhlášky ministerstva zemědělství, která stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, musí být máslo mléčný výrobek obsahující výhradně mléčný tuk a to následovně:
• čerstvé máslo, máslo a stolní máslo: 90 % - 80 % tuku
• máslo se sníženým obsahem tuku: 62 % - 60 % tuku
• máslo s nízkým obsahem tuku: 41 % - 39 % tuku
Takže je otázka, zda názvy „pomazánkové máslo" apod. jsou legislativně v pořádku. Dále se na trhu vyskytují tzv. složené mléčné výrobky, což jsou v podstatě roztíratelné mléčné tuky, které musí obsahovat minimálně 62 % až 80 % tuku.
Šlehačka
Šlehačka je ušlehaná smetana, jenže pojem šlehačka předpisy neznají, takže ji výrobci mohou s klidem vyrábět z rostlinného tuku. Pravá smetana ke šlehání - rozumějte mléčný výrobek - musí obsahovat:
• smetana: více než 10 % tuku včetně
• smetana ke šlehání: více než 30 % tuku včetně
• smetana vysokotučná: více než 35 % tuku včetně
• sušená smetana: více než 42 % tuku včetně
Většina z nás si oblíbila sušenou smetanu do kávy (např. Coffeeta), která úspěšně nahrazuje mléko, pokud není zrovna po ruce. Ale pozor, velké množství těchto přípravků obsahuje právě rostlinné tuky. Složení výrobku musí být uvedeno na obalu, proto si vždy pečlivě zkontrolujte, zda smetana ke šlehání, kterou chcete koupit, obsahuje mléčný či rostlinný tuk.
Sýr
V poslední době se také roztrhl pytel s nejrůznějšími alternativními „sýry", které lze běžně dostat ve většině supermarketů v oddělení sýrů. Navíc se výrobci neobtěžují tyto imitace výrazně odlišit od skutečných sýrů (mléčných výrobků) a tak se běžně stává, že si například přinesete domů krabičku svých oblíbených tavených sýrů Javor, a až doma zjistíte, že to vlastně není tavený sýr, ale „Jemný tavený", přičemž obal je k nerozeznání podobný. Tavený sýr je sýr, který byl tepelně upraven za přídavku tavících solí. Opět zde platí stejný princip, pokud sýr obsahuje rostlinný tuk, nelze jej považovat za mléčný výrobek.
Další skupinou jsou náhražky tvrdých a polotvrdých sýrů jako je například Eidam Alternative, Lidový smažák, Cihla na smažení, nejrůznější typy mozarell a tak podobně. Již z označení jednotlivých výrobků je jasné, že se snaží napodobit původní sýr daného typu a tím dochází ke klamání spotřebitele, uvážíme-li navíc, že se prodávají v obchodech mezi mléčnými výrobky jako sýr. Sýrem je mléčný výrobek získaný vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla nebo jiných vhodných koagulačních činidel, prokysáním a oddělením podílu syrovátky. Dělí se na:
• vysokotučný: více než 60 % tuku v sušině
• plnotučný: více než 45 % tuku v sušině
• polotučný: více než 25 % tuku v sušině
• nízkotučný: více než 10 % tuku v sušině
• odtučněný: méně než 10 % tuku v sušině
Každá potravina musí mít na obalu uvedeny údaje o složení podle použitých surovin a přídatných látek. Pokud tedy dáváte přednost klasickému mléčnému produktu, jehož přednosti každý milovník pravého másla nebo šlehačky chápe, nezapomeňte číst informace o složení výrobků. Ty musí být podle zákona srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě.
Čokoláda
Spotřebitel by si měl dát hlavně pozor na to, zda kupuje skutečně čokoládu a ne její různé náhražky, kde je kakaový tuk zcela nahrazen jinými rostlinnými tuky (většinou tuky ztuženými, jejichž složení téměř ve všech případech neprospívá našemu zdraví, především z hlediska onemocnění srdce a cév, protože obsahují trans mastné kyseliny).
Výrobky, které obsahují kakaové máslo a další kakaové součásti v množství daném zákonem o potravinách se mohou nazývat čokoláda. Výrobky, které podmínky zákona nesplňují mají názvy jiné např. čokoládová pochoutka, nugátová pochoutka apod., neobjeví se tam tedy slovo čokoláda. Totéž platí pro polevy na dorty a cukroví (musí být uvedeno: čokoláda - poleva.) Jedinou výjimkou, kdy název čokoládový označuje výrobek obsahující vyšší množství kakaové sušiny je označení čokoládový bonbon. Rostlinné tuky, které mohou být přidávány do čokoládových výrobků a jejichž podíl nesmí být vyšší než 5 %.
Zdroj: SOS
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz