Chcete být originální a nenapodobitelní i v kuchyni? Zkuste vařit podle Jamieho Olivera. Bude to nejen kulinářský zážitek, ale také na vás bude hezký pohled – jeho roztančená kuchyně musí zaujmout každého. Hrnečku vař – pořad o vaření s Jamiem Oliverem můžete sledovat každý víkendový den kolem deváté hodiny dopoledne. Pro inspiraci vám přinášíme pár jeho receptů.
Fritáta
Potřebujeme: 2-3 vejce, máslo, hrášek, hrst lístků čerstvé máty, chilli papričky, sůl, pepř, kozí sýr.
Postup: Na řádně rozpálené pánvi rozpustíme máslo a přidáme rozklepnutá vajíčka, která mírně rozšleháme. Přisypeme hrášek, nasekané lístky čerstvé máty a chilli papričku. Lehce nožem nebo vidličkou uvolníme ode dna. Vůbec nevadí, kdy se omeleta bude trhat. Osolíme, opepříme a přidáme rozdrobený kozí sýr, který na omeletě necháme rozpustit. Na závěr můžete omeletu posypat nastrouhaným parmezánem.
Ryba s kuskusem
Potřebujeme: hrst kuskusu na jednu osobu, ½ cibule, lžíce olivového oleje, 2 chilli papričky, 2 stroužky česneku, lžičku fenyklových semínek, lžičku kmínu, lžičku koriandrových semínek, špetku skořice, sůl máslo, olivový olej, stonky čerstvého koriandru, citron, ryby a mořské plody dle vlastní chuti.
Postup: Kuskus dáme do misky a zalijeme nejlépe vlažnou až teplou vodou. Během chvíle nasaje vodu a jeho množství se téměř zdvojnásobí. Cibuli najemno nakrájíme a dáme ji na rozpálenou pánev s trochou olivového oleje. Přidáme nasekané chilli papričky a rozdrcený koriandr nebo na plátky nakrájený česnek. Vše pomalu restujeme. Koření společně se seolí dáme do hmoždíře a rozdrtíme na prášek. Pak vše nasypeme na pánev s cibulí a ostatními ingrediencemi a a promícháme. Jakmile ucítíme, že koření začíná vonět, nesmíme je připálit. Přidáme nasekaný čerstvý koriandr, promícháme a zasypeme kuskusem, který rozprostřeme po celé pánvi. Nakonec nahoru poklademe na kousky nakrájenou rybu. Do pánve přidáme celou půlku citronu, přikryjeme do vody namočenými novinami a necháme dusit.
Ovocný salát
Potřebujeme: 6 lžic cukru, 6 lžic vody, vanilkový lusk, cukrový meloun, maliny, grep, pomeranč, broskev nebo nektarinka, kiwi, zmrzlina.
Postup: Cukr smícháme s vodou a svaříme do cukrového sirupu. Jakmile sirup trochu zhoustne a začne bublat, přidáme vanilkový lusk, ze kterého jsme nožem vyndali semínka a vsypali je také do cukrové hmoty. Mezitím si do misky nakrájíme všechno ovoce na kostky. Z grepu a pomeranče vykrojíme pouze dužinu. Zbytek šťávy z obou plodů vymačkáme do cukrové hmoty. Necháme probulat a na chvíli odstavíme. Ovoce zalijeme voňavým cukrovým sirupem a ozdobíme kopečkem zmrzliny.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz