Vinaři z Mostecka mají obavy. Jejich vinice jsou totiž terčem zlodějů. Nenechavci si ale neuvědomují, že velmi hazardují se svým zdravím. Až do konce září totiž vinaři hrozny stříkají jedovatými postřiky.
Réva dozrává o týden dříve než jindy a pro vinaře to znamená naději na nejlepší ročník v historii. Zřejmě právě proto teď čelí nájezdům zlodějů, kterých je čím dál víc. Zloději si ale neuvědomují, že ukradená réva je pro ně velmi nebezpečná. Vinaři totiži dozrávající hrozny musí chránit před nemocemi a škůdci. A proto je neustále stříkají chemickými postřiky.
Hrozny nejsou k jídlu
Vinaři ale bijí na poplach. Podle nich není možné hrozny jíst. Po chemickém postřiku jsou nepoživatelné a někomu může být i pořádně zle. Podle lékařů je nejhorší, když takto chemicky ošetřené víno sní malé dítě.
Vzhledem k jeho váze se do těla může dostat velké množství jedovatých látek, se kterými se tělo nedokáže vyrovnat. Pak dochází ke zvracení, bolestem břicha, v tom lepším případě. Lékaři ale tvrdí, že může dojít i k napadení nervového systému a nebo i k neplodnosti.
Policie proto všechny pěstitele varuje - pokud někdo z nich objeví na svém pozemku podezřelou osobu, neměl by situaci řešit sám, ale raději zavolat policii. Zloději by totiž mohli být agresivní nebo dokonce i ozbrojeni.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz