Europoslanec Jan Březina přišel s odvážným nápadem. Chtěl by v Evropské unii prosadit, aby smažený sýr dostal ochrannou známku a byl tak oficiálně uznán jako naše národní specialita. Šance na prosazení jsou prý podle něho velké. Například naši slovenští sousedé se snaží o podobnou věc s jejich brynzou. A jak to vypadá, jejich snažení je na dobré cestě.
Asi každá hospodyňka mi dá za pravdu, že smaženým sýrem k obědu nebo večeři doma nikdo ze strávníků nepohrdne.
A podle europoslance Březiny bychom měli vykřičet do světa, že smažák není jenom dobrota, ale hlavně česká dobrota.
Lidem se jeho nápad celkem líbí. Smažák prý ale zdaleka není jediné naše nej jídlo.
Naši sousedé na Slovensku se teď právě snaží prosadit jako slovenskou specialitu například brynzu. Šance si dávají velké.
Brynza je tradičný výrobek, který se vyrábí na Slovensku dlouhé roky, už od roku 1787.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz