Většina z nás to zná: bohatá večeře, vybrané víno, a pak, po několika hodinách, bušení srdce a bolest hlavy. Nový přístroj, který vyvinula Univerzita v Berkeley, teď ale umí předem určit, jestli je pravděpodobné, že vás z určitého druhu červeného vína rozbolí hlava.
Chemici, kteří spolupracují s NASA, přišli s přístrojem, který umí lehce určit ty chemikálie, které jsou podle názoru mnoha vědců odpovědné za bolest hlavy po požití vína i jiných druhů pití a jídla. Chemické sloučeniny zvané biogenní aminy se přirozeně vyskytují v mnoha druzích zrajících či nakládaných poživatin včetně vína, čokolády, sýra, oliv, ořechů a uzenin.
"Jídlo, které jíme, je neuvěřitelně napojeno na chemické pochody v našem těle," říká Richard Mathies. Jak uvádí agentura AP, někteří lidé jsou na biogenní aminy hodně citliví a po požití jídla či pití, které jich obsahuje velké množství, trpí bolestí hlavy a bušením srdce. Z alkoholických nápojů je pro takové lidí nejméně vhodné červené víno, které obsahuje aminů mnoho, a nejvhodnější zřejmě pivo, které jich obsahuje jen málo. Prototyp nového přístroje, který je velký asi jako malý příruční kufřík, je s to určit úroveň aminů v daném vzorku - zatím jen vzorku tekutém - během pěti minut.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz