Čeští hospodští nejsou žádní svatouškové. Vyplývá to ze statistiky loňských kontrol, které provedla České obchodní inspekce. Nejčastěji nesedí hmotnost jídla a míra nápojů. Vyplatí se ale také zkontrolovat si účtenku. Téměř v každé desáté restauraci totiž podvádějí i při placení.
Restaurace v Praze na Malé Straně - tam se inspektoři loni setkali s jedním z největších předražení.
Poobědvali v přestrojení za zahraniční turisty. Číšník jim pak naúčtoval mimo jiné přílohu za 67 korun, kterou nejedli ani si ji neobjednali.
Podobné to bylo v asijské restauraci jednoho z karlovarských hotelů. Účet tam navýšili o 70 korun za jeden džus.
"V loňském roce Česká obchodní inspekce zkontrolovala více než 6 a půl tisíce provozoven veřejného stravování," říká ČOI.
Skoro 2,5 tisíce z nich nevyšlo z kontroly s čistým štítem. To je každá třetí restaurace, jídelna nebo hospoda.
Nejčastěji jsou hosté šizeni v Praze, ve středních Čechách, na Pardubicku a severu Moravy. Při kontrole se ukázalo, že je tady poctivých a nepoctivých hospod tak půl na půl. Lépe je jíst na jihu Čech a na Zlínsku. Tady jsou podle inspekce hospody nejpoctivější.
Nepoctivé hospody dostaly na místě pokuty za celkem 1,8 milionu korun. A inspektoři slibují, že se do řady z nich letos podívají znovu.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz