Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 27. 1. 2016
video testujeme

TEST MRAŽENÉ PIZZY: Některým je lepší se vyhnout obloukem!

Zdroj: TN.cz

Není pizza jako pizza. Je nadevše jasné, že ta z mrazáku se nikdy nevyrovná té čerstvé, kterou vám udělají v peci při návštěvě pizzerie. Je to s těmi mraženými ale opravdu tak špatné, jak se říká? Rozhodli jsme se to zjistit!

Mezi ty nejoblíbenější u nás se řadí pizzy šunkové. Proto jsme v supermarketech nakoupili 14 různých zmražených šunkových pizz a ty jsme následně naslepo naservírovali našemu kulináři Petru Stupkovi. Ten si je v rychlosti prohlédl už za studena, udělal si poznámky, a ještě zmrazené jsme jednotlivé vzorky dali péct dle instrukcí na obalu do trouby.

 

Pizzy jsme pekli jednotlivě a Stupka vždy čerstvě upečený vzorek hned hodnotil. Vliv na hodnocení mělo množství obsažené šunky i sýra (1 až 5 bodů), vůně pizzy (1 až 5 bodů), chuť pizzy (1 až 10 bodů), kvalita těsta (1 až 5 bodů) a celkový dojem (1 ž 5 bodů). Pizzy se postupně pekly v troubě, Petr Stupka dlouze ochutnával a dělal si přitom důkladné poznámky o obsahu a chuti jednotlivých vzorků.

 

 

Po sečtení bodů nám vzniklo konečné pořadí testovaných výrobků. Propadákem testu byl jednoznačně vzorek č. 11, tedy Pizza se šunkou značky Domita, která získala z možných 35 bodů pouhých 10. Částečnou omluvou jí může být, že se jedná o jednu z nejlevnějších v testu. Přesto by ji kulinář Petr Stupka ke koupi určitě nedoporučil.

 

Test - Pořadí testovaných mražených pizz

 

Velmi podobně skončily i vzorky číslo 2 a 8, tedy opět levné pizzy, tentokrát od polského výrobce Iglotex. "Ani se mi to nezdá, že to je pizza, i když to tak na pohled vypadá," hodnotí Stupka. Shodných 23 bodů v testu získaly pizzy testované pod čísly 6 (Pizza se šunkou Albert Quality – 11. místo) a 14 (pizza Buitoni Prosciutto – 10. místo). Lepší místo v pořadí ale bere čtrnáctka díky kvalitnější šunce.

 

Na devátém místě se umístila pizza s číslem 9, která je oproti dalším dvěma pizzám v pořadí o něco méně bohatá. Vzorek číslo 1, tedy pizza Tesco Ham Italian style, na tom byl o stupínek lépe, ale stále nedosáhl na vzorek č. 4 – šunkovou pizzu Don Peppe Americana. "Ta patří mezi takové ty americké, nadýchnuté, spíš buchtovité pizzy," popisuje vzorek kulinář.

 

 

Na 6. místě se umístila pizza San Fabio Prosciutto, která na sobě má větší kousky opravdové šunky. Chuťově je ale o stupínek lepší šunková Pizza Don Peppe (5. místo). Čtvrté místo ovládla opět pizza amerického stylu, tentokrát americká pizza z Tesca. "Chuťově je velice dobrá, i šunka na ní je výborná," chválí Stupka.

 

Bronz bere šunková pizza Korrekt z Globusu, která je podle Stupky velice dobrá, ale na šunkovou pizzu je na ní přece jen trochu málo šunky. Pomyslnou stříbrnou medaili v našem testu získala pizza Ristorante Prosciutto, která chutná stejně dobře, ale šunky je na ní o něco více.

 

Nejlepší pizzou v testu je pak podle našeho odborníka šunková Pizza Guseppe. "Je opravdu dobrá, křehounká, v americkém stylu a vyhrála hned o tři body," hodnotí vítěze známý jihočeský kulinář Petr Stupka. Přesto by Stupka doporučoval konzumovat pizzy z mrazáku jen v nouzi: "Vždy je lepší si dát čerstvou pizzu z čerstvých surovin, ať už domácí nebo z pizzerie," radí na závěr.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Za pizzu utrácela statisíce ročně, teď nosí velikost 36!

Nejpálivější pizza na světě: Ruka vám shoří dřív než pusa!

Aplikace tn.cz
TN.cz

Diskuze

Nejvíce hodnocené komentáře:

27.1. | 11:07 rudolfhary
8
Tyhle šmakulády bych nikdy nejedl, není nad to si udělat svojí domácí a nedá to ...
30.1. | 16:24 uz-nerejeme-drzkou-v-zemi
-1
27.1. | 17:05 cipisek671: Proč se zase vyjadřuješ ke skutečnostem, o kterejch ...
30.1. | 16:24 uz-nerejeme-drzkou-v-zemi
-1
27.1. | 17:05 cipisek671: Proč se zase vyjadřuješ ke skutečnostem, o kterejch víš naprostou piču, TheBille?
27.1. | 17:05 cipisek671
4
A kde jsi vzal 320 °C? Bohatě stačí 250 což má i moje malá horkovzdušná elektrická trouba Dalším předpokladem pro dobrou pizzu je vysoká teplota pečení, nejlépe kolem 250 °C Ideální je kamenná pec, kterou v domácím prostředí s přehledem nahradí moderní horkovzdušná trouba http://www.pizza-pizza.cz/
27.1. | 14:43 uz-nerejeme-drzkou-v-zemi
0
27.1. | 11:07 rudolfhary: Línej člověk bejt nemusí. Ale žádná klascká troba nezvládne 320 stupňů Celsia, při které se italská pizza peče
27.1. | 14:32 amperek50
2
Kulinare si predstavuju jinak nez tady toho pomatence
27.1. | 12:56 cipisek671
2
V životě bych si to nekoupil. Když dostanu chuť na skvělou pizzu tak si zajdu do jedné naší pizzerie, kterou vlastní Ital a samozřejmě tam i tuhle italskou delikatesu italský kuchař peče. Tyhle mražený šmakulády přervaný éčkama a další chemií ať si nabouchaj pětikilem do (_!_).
27.1. | 11:07 rudolfhary
8
Tyhle šmakulády bych nikdy nejedl, není nad to si udělat svojí domácí a nedá to ani tolik práce. Jen nesmí být člověk línej.
27.1. | 09:11 Rudolf Kozák
5
Francouzi mají rádi pizzu nejraději se sýrem, Taliáni s kečupem a Slováci s háčkem !