Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 20. 8. 2014
Byl to alkoholik?

Život krále Richarda III.: Tři litry alkoholu a pečené labutě

Richard III.
Zdroj: WikiMedia Commons

Anglický král Richard III. si uměl užívat života. Poslední tři roky svého života totiž denně vypil tři litry alkoholu. Byl také velkým gurmánem, často si dopřával pečené labutě nebo volavky. Vědci to zjistili z jeho zubů a kostí.

Až tři litry alkoholu denně si prý dopřával středověký panovník Richard III. poslední tři roky svého života. Jeho jídelníček v té době tvořily vybrané pochoutky, jako pečené labutě a volavky. Vyplývá to z analýzy panovníkových zubů a kostí zveřejněné v nejnovějším čísle odborného časopisu Journal of Archaeological Science.
 

"Použili jsme multiprvkovou izotopovou analýzu, abychom dokázali rekonstruovat historii jeho života v co největší šíři," uvedli podle serveru news.discovery.com britští autoři studie. Angela Lambová, Richard Buckley a jejich tým podrobili zkoumání chemické změny v kostech Richarda III., jehož pozůstatky byly v roce 2012 nalezeny v anglickém Leicesteru pod tamějším parkovištěm, na místě zaniklého františkánského kostela.
 

Výzkumníci změřili množství některých chemických prvků, jako je stroncium, dusík, kyslík, uhlík a olovo ze tří částí králova skeletu: zubů, stehenní kosti a žebra. Z několika míst dvou zubů analyzovali bioapatit a kolagen, které se tvořily během Richardova dětství a začátkem dospívání. Vzorek stehenní kosti vypovídal o době asi 15 let před Richardovou smrtí a žebro poskytlo informace o situaci v době před dvěma až pěti lety před královým skonem.
 

"Izotopy potvrzují Richardův původ v hrabství Northamptonshire, což je známo. Prozradily ale také, že se asi v sedmi letech přestěhoval z východní Anglie někam více na západ, pravděpodobně na pomezí Walesu a Anglie," uvedli vědci.
 


Změny množství izotopů v Richardově stehenní kosti a žebru odkryly také "významnou změnu" ke konci jeho života, což koresponduje s tím, že se stal králem Anglie. Konzumoval tehdy ve zvýšené míře vybrané pochoutky, jako labutě, různé druhy volavek a sladkovodní ryby.
 

Na další zajímavost upozornila hodnota izotopu kyslíku, která se ke konci jeho života také zvýšila: "Pokud víme, tak se v té době nestěhoval, takže tyto změny můžeme nejspíš přičíst zvýšené konzumaci vína," sdělil podle portálu news.discovery.com vědecký tým. Analýza ukázala, že když se Richard stal králem, stoupl jeho příjem vína o 25 procent.
 

To odpovídá asi jedné lahvi vína. Když se k tomu připočte pití piva, které bylo i ve středověku všeobecně populární, vychází podle expertů výsledek, že král pil denně dva až tři litry alkoholických nápojů.
 


Richard III. byl král Anglie od roku 1483 do roku 1485, kdy ve věku 32 let zemřel. Byl posledním králem pocházejícím z rodu Yorků a jeho porážka a smrt v bitvě u Bosworthu je považována za konec dynastie Plantagenetů.
 

Rozporuplný monarcha Richard III., kterého jako krutého tyrana proslavil ve stejnojmenné hře William Shakespeare, byl posledním anglickým králem, který padl v bitvě.

TN.cz / ČTK / hmr