VELKÝ PŘEHLED

A kde je maso?! Dnešní turistické salámy už nejsou, co bývaly

Turistický salám
Zdroj: Getty Images, Profimedia.cz
Ilustrační snímek
Roman Dolejský
Roman Dolejský
28.7. 2020 5:45
Téma:

Vhodný na domácí pochutnání, ale nejlépe se osvědčí na turistických výšlapech. Redakce TN.cz tentokrát pro vás porovnala aktuální nabídku turistických salámů v Česku a srovnala je i s dřívějšími normami a recepturami.

Turistický salám se na pultech českých obchodů objevuje už od 70. let minulého století. Za tu dobu přirostl k srdci a žaludku mnohých Čechů. Hlavní výhodou je, že trvanlivý salám musí bez úhony vydržet alespoň 21 dní při teplotě 20 stupňů Celsia.


Redakce TN.cz proto připravila pro letošní letní turistickou sezónu srovnání nynější nabídky. Informace o obsahu masa pochází z etiket a informací od výrobců. Salám při výrobě suší, proto jsou v tabulce obvykle uvedeny hodnoty masa na začátku procesu.

 


Většina nynějších turisťáků má 110 až 125 gramů masa na 100 gramů hotového salámu. Nejlépe se v našem srovnání umístil Náš turista od společnosti Naše Maso, na jehož výrobu šlo 129 gramů masa na 100 gramů konečného výrobku. Naopak nejméně masa obsahuje turistický salám od Kosteleckých uzenin.

 

 
Některé společnosti uvádí procentuální obsah masa, mezi těmito nejlépe dopadl krájený turistický salám od Dobrého řeznictví. Najdete tam 94 procent masa. Na opačném konci je salám společnosti Jotis s 51 procenty masa.

 


Požadavky na turistický salám se poprvé objevily v roce 1977. Podle tehdejší normy musel obsahovat nejvýše 42 procent vody, nejméně 17 procent bílkovin, poměr vody a bílkovin musel být nejvýše 2,4705, soli mělo být 3,1 procenta plus minus 0,6.

Anketa

Jak jste spokojení se současnou nabídkou turistických salámů?

Hlasovalo 682 lidí.

Existují i dvě receptury na turistický salám, které ve své knize s recepturami České masné výrobky podle normy z roku 1977 uvádí Václav Šedivý. První se týká trvanlivého turistického salámu, na jehož výrobu je potřeba 133 kilo hovězího a vepřového, druhá je pro turistický salám bez přídomku, na nějž je třeba 93,5 kilo a 6,5 vepřových kůží.


Obsahu receptury na trvanlivý salám se ty dnešní přibližují, ale žádný nemá více masa. Oproti tomu požadavky na druhou recepturu by splnily zřejmě úplně všechny.


V nynější legislativě jsou požadavky na turisťák shrnuté ve vyhlášce z roku 2016. Povolené je hovězí a vepřové maso a nesmí se používat strojní separát a jiné živočišné či rostlinné bílkoviny. Čisté svalové bílkoviny musí být nejméně 14 procent a obsah tuku může být nejvýše 40 procent.

 


Existuje také nezávazná česká cechovní norma, která si klade vyšší požadavky na maso. Celkový obsah masa musí být minimálně 125 gramů na 100 gramů hotového výrobku, z toho obsah hovězího masa musí být minimálně 10 hmotnostních procent. Většina nynějších salámů ale má nižší obsah.
 

Poslanci chtějí změnu potravinového zákona. Nesmysl, říkají farmáři. Podívejte se na reportáž televize Nova:

TN.cz