Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Drahá zelenina

Brambory jsou nejdražší v historii! Odborníci řekli, kdy zlevní

Česko zasáhla zeleninová krize. Oproti minulému roku ceny vyletěly v obchodech na téměř dvojnásobek. Důvodem je loňské extrémní sucho. Třeba brambory jsou momentálně nejdražší v historii, za kilo zaplatíme přes dvacet korun. A podobně je na tom i cibule.

Brambory, mrkev, cibule nebo petržel. Dříve jedny z nejlevnějších druhů zeleniny, dnes si za ně výrazně připlatíme. "Pořád jsme jaksi v zajetí loňského počasí, kdy především na zeleninu, částečně na ovoce a i další zemědělské plodiny, dopadlo sucho. Byly nižší výnosy, nižší produkce, nižší kvalita," popsal agrární analytik Petr Havel.

 

Zdražení se nejvíce podepsalo na bramborách. Cena jednoho kila přesahuje 20 korun, což je podle ekonomů nejvíce v historii. Podobně je na tom cibule, u které se dokonce cena zvýšila o 100 %. Zatímco loni v únoru stál kg cibule okolo 13 korun, letos už 26.

 

Zdražily také mrkev, rajčata nebo papriky. "Je třeba si uvědomit, že Česká republika je nejvíce závislá z hlediska ovoce a zeleniny na dovozu ze zahraničí," doplnil Havel.

 

 

Tuzemská produkce totiž pokrývá zhruba jen 35 % spotřeby Čechů. Dovoz zeleniny se podle statistik dlouhodobě zvyšuje. Zatímco v roce 2009 Česko dovezlo zeleninu za necelých devět a půl miliardy korun, loni to bylo za zhruba 14 miliard.

 

Vyvážíme ale několikanásobně méně. "Je to veliká chyba v koncepci našeho zemědělství, která je ovšem dána do značné míry taky naším členstvím v Evropské unii," vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

 

Podle odborníků by se ale ceny zeleniny mohly opět mírně snížit. Hlavně v dubnu a květnu, kdy se začne objevovat první letošní úroda.

Kristýna Šimánková/epa TN.cz