otrava jídlem

Muž snědl cuketu a zemřel. Experti varují: Zabít může i hořká okurka

Cuketa
Zdroj: Thinkstockphotos
Téma:

Nečekaný případ otravy se odehrál v Německu. Důchodce musel být převezen na místní kliniku kvůli silným bolestem žaludku. Podle personálu řekl, že snědl velmi hořkou cuketu. 79letý muž nakonec na následky otravy zemřel.

Pozor! Pokud jíte cuketu nebo okurku a zdá se vám nahořklá, raději ji ihned zahoďte. Úmrtí důchodce z Bádenska-Württemberska vyděsilo celou Evropu. O události informovala agentura DPA.

 

Vše začalo, když byl muž spolu s manželkou před dvěma týdny převezen na kliniku ve městě Heideheim. Personálu řekl, že snědl velmi hořkou cuketu a trpí velkými bolestmi žaludku. Nakonec zemřel minulou neděli.

 

Za vše může nahořklý bakteriální jed kukurbitacin. Ten můžeme najít právě v tykvovité zelenině, mezi kterou patří i cukety, okurky nebo tykve. Jedovaté látky po požití poruší žaludeční a střevní membránu. Němečtí zdravotníci proto varují, aby lidé věnovali pozornost především jídlům, která tyto plodiny obsahují.

 

 

Jedovatou cuketu, která za smrtí důchodce stála, zkoumala Maria Rothová, vedoucí chemického výzkumu z Úřadu pro kontrolu potravin a veřejné zdraví ve Stuttgartu. Ta uvedla, že se jedná o první případ, kdy se její laboratoř zabývala otravou cuketou nebo okurkou. Podle Rothové, si zelenina pouze zřídka zachová podobně jedovaté složky. Zvýšené riziko však představují především doma vypěstované plodiny. Potenciální příčinou intoxikace cukety, jsou podle Rothové vedra, která v posledních týdnech sužovala Evropu.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

FOTO: Zahrádkář vypěstoval sprosté rajče

Související témata:
pav TN.cz