Jídlo v Dubaji: Od velbloudího mléka po gurmánské speciality
Dubaj láká turisty i na výborné jídlo, které je velmi různorodé. Je zde možné najít všechny kuchyně světa. Nesmíte ale odjet bez toho, abyste vyzkoušeli místní speciality.
Tradičním místním jídlem je shawarma, která se připravuje z kuřecího nebo jehněčího masa s nakládanou zeleninovou směsí a čerstvými rajčaty. Hummus a falafel snadno zakoupíte i v Česku, ale v Dubaji chutnají mnohem autentičtěji.
Na jídelníčku se často objevuje dýně, která je naplněná mletým jehněčím masem. Jako příloha se podává rýže, ale častěji se přikusuje arabský chléb a čerstvá zelenina.
GALERIE: Arabská kuchyně
Velbloudí mléko je další specialitou, kterou chtějí někteří turisté vyzkoušet. Je sladké, jemné, plné minerálů a vitamínů. Vyzkoušet můžete i čokoládu a zmrzlinu z velbloudího mléka.
Lahodné nápoje
Dubaj je město freshů a džusů. Obyvatelé Dubaje je pijí pořád a ve velkém. K snídani, ke svačině, místo oběda nebo jen tak. V nejkvalitnější podobě je k zakoupení na každém rohu, také v každém hotelu i restauraci.
Arabská káva se v Dubaji podává v typické konvičce, která je vyobrazená i na minci jednoho dubajského dirhamu. Arabská káva není tak hustá a sladká jako turecká, spíše připomíná silný teplý čaj a perfektně sedí do místního podnebí. Jako hlavní nápoj k jídlu se ale podává voda, která se vzhledem ke kořeněnosti jídla a místním teplotám hodí nejlépe. Také čaj dovážený z Číny se stal národním nápojem.
Tradiční dezerty
Základními složkami většiny arabských sladkostí jsou mouka, datle, koření a med. Oblíbeným dezertem je luqaimat. Tyto koblížky jsou v Emirátech považovány za národní moučník. Oblíbená je i mírně sladká a lehce pikantní kaše assidat al-boubar. Tento lákavý a kořeněný dýňový pudink se tradičně podává během ramadánu a na jeho zakončení.
Chebab jsou místní palačinky, kreré se ochucují šafránem a datlemi, navíc se používá khabees, směs sladké opražené mouky, jejíž komplexní chuť a aroma zajišťuje i trocha růžové vody parfemované šafránem.
Balaleet se vyrábí z tenkých slazených nudlí a vajec a je kořeněn šafránem a kardamomem. Podává se k snídani nebo jako moučník. Další oblíbenou dobrotou je baklava, která do Dubaje přišla z Turecka. Vrstvy tenoučkého těsta, zpevněné medem nebo sirupem, skrývají náplň ze sekaných oříšků. Turisté rádi vyzkouší i Ranjinu - pečený moučník z datlí
Maso
Dubaj je islámskou zemí, neočekávejte na jídelníčku vepřové maso, jehož konzumace je zde přísně zakázána. Co se týká masa, podává se jehněčí, kůzlečí, drůbež, nebo hovězí.
Maso se v Dubaji nejčastěji upravuje grilováním a vařením, podává se s různými omáčkami a se zeleninovou přílohou. Získávání masa zahrnuje podle islámské tradice přísný postup - halal. Zvíře musí být zabito jedině podřezáním hrdla a vykrvácením.