recepty Seriál TN.cz

Vyzkoušejte NETRADIČNÍ recepty na domácí marmelády a džemy

Marmeláda
Zdroj: isifa.com
Ilustrační foto

Zavařovací sezona pomalu začíná. Všichni známe jahodové, borůvkové nebo rybízové marmelády. Ale v prvním díle našeho receptu právě o zavařování marmelád a džemů se podívám na pět hodně netradičních receptů.

Meruňkový, malinový nebo jahodový džem zná každý, ale napadlo vás někdy je vylepšit, aby měli ještě lepší chuť? Nebo vyzkoušeli jste někdy úplně netradiční marmeládu? Ne. Tady je pět receptů na báječné marmelády a džemy, kterým všechny okouzlíte:
 

Meruňkový džem s mátou
 

Suroviny:
 

1 kg vypeckovaných meruněk
1 až 2 svazky máty
1 kg želírovacího cukru
 

Postup:
 

Meruňkový džem zná každý, ale napadlo vás vylepšit ho mátou? Pokud ne, tak zde je postup. Do pokrájených meruněk dejte kousky máty, přidejte cukr a vše svařte. Pokud chcete mít džem jemný, ještě ho před naplněním do sklenice rozmixujte.
 


Malinový džem s malinovicí

 

Suroviny:
 

1 kg malin
1 kg želírovacího cukru
125 ml malinovice
 

Postup:
 

Maliny smícháme s cukrem a přikrytou směs necháme den odstát. Poté ji dáme do hrnce, přivedeme k varu a následně zhruba 5 minut vaříme. Směs pak odstavíme, přimícháme malinovici a dáme do sklenic.
 

Jahodový džem s likérem
 

Suroviny:
 

1 kg jahod
1 kg želírovacího cukru
2 citrony
0,04 ml likéru
 

Postup:
 

Odstopkované jahody nakrájíme na menší kousky. Z citrónů nastrouháme kůru. Poté smícháme jahody, dvě lžíce citrónové kůry a želířovací cukru. Ve větším hrnci vše vaříme ve vroucí vodě přibližně pět minut s občasným mícháním. Před tím než směs nalijeme do sklenic přidáme likér, nejlepší je pomerančový.
 


Okurková marmeláda s vanilkou

 

Suroviny:
 

2 salátové okurky
175 g želírovacího cukru
1 vanilkový lusk
šťáva z půlky citronu
 

Postup:
 

Podle webu mintyfinty.cz oloupané okurky nastrouháme. Dáme do hrnce, přisypeme cukr a vanilková semínka. Okurkovou směs zamícháme a dáme nejméně na dvě hodiny uležet. Po uležení přivedeme k varu, mícháme asi 5 minut do té doby, než se vypaří přebytečná voda. Poté směs rozmixujeme, dáte do sklenice a uzavřete. Až vychladne, dejte ji do lednice nebo špajzu. Okurková je výborná na chleba nebo croissanty.
 

Cibulová marmeláda
 

Suroviny:
 

1 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje
1 kg červené cibule
3 stroužky česneku
4 lžíce třtinového cukru
3 - 5 lžic vinného octa
350 ml červeného vína
sůl, pepř a tymián
 

Postup:
 

Thea z mintyfinty.cz nejdříve nakrájela cibuli na polokroužky. Poté v hrnci rozehřála máslo s olivovým olejem, k tomu přidala cibuli a česnek. Následně to orestovala a po deseti minutách přidala cukr, tymián a 3 lžičky octa a vše promíchala. Podle tohoto receptu pak vše ještě deset minut dusíte a restujete a mícháme. Po chvíli vše ještě osolíme, opepříme a dochutíme octem. Zase dusíme. Nakonec přidáme červené víno a ž se vše opaří vznikne hustá marmeláda. Pokud chceme o něco jemnější, můžeme vše ještě rozmixovat. Marmeláda vydrží v lednici nejméně měsíc.
 


V dalších dílech seriálu si ukážeme recepty, jak udělat marmelády a džemy bez cukru a chemie a jak si udělat marmeládu jako od babičky.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tipy do kuchyně, které musíte vyzkoušet!

Koluje na internetu: Dívka strčí do pusy celou koblihu

Související témata:
TN.cz / hmr