Češi nedělají dobře. Jedí třikrát méně ryb než ostatní Evropané.
Již naši předkové uměli ocenit význam rybího masa pro lidský organismus a dopřávali si pravidelně pokrmy připravované ze sladkovodních ryb.
Jak jak se svět vyvíjí, mění se i stravovací návyky lidí. Nutno však poznamenat, že ne vždy tím správným směrem. V produkci sladkovodních ryb patřila Česká republika vždy mezi evropskou špičku, s oblibou rybího masa u českých spotřebitelů je to o ale poznání horší.
Většina domácí rybářské produkce končí na trzích v zemích západní Evropy, kde je poptávka po těchto produktech výrazně vyšší. Zatímco průměrný Evropan sní za rok více než pět kilogramů sladkovodních ryb, v případě občanů ČR je to méně než třetina (přibližně 1,5 kg).
Důvodem nízké spotřeby sladkovodních ryb u nás jsou především špatné stravovací zvyklosti spotřebitelů, úzký sortiment výrobků ze sladkovodních ryb a v neposlední řadě cena rybího masa. Ta je v porovnání s vepřovým či hovězím masem opravdu vyšší, nicméně tento rozdíl je vyvažován výbornou stravitelností a poměrně nízkou kalorickou hodnotou, což ocení především ti spotřebitelé, kteří dbají o svou postavu a štíhlou linii.
Dietologové a odborníci na zdravý životní styl doporučují každému zařadit sladkovodní ryby do svého jídelníčku minimálně dvakrát týdně. A proč je důležitost rybího masa tak často zmiňována? Naše strava by měla být především pestrá a vyvážená, neboť omezování se pouze na jeden druh masa či nedostatečná skladba ostatních potravin má neblahý vliv na náš organismus. Živiny obsažené v rybím mase dokáže lidské tělo dokonale využít po všech stránkách.
Často opomíjenou výhodou rybího masa je jeho všestranná využitelnost při kuchyňském zpracování. Existují stovky rozličných receptů, jak nejlépe připravovat pokrmy ze sladkovodních ryb, a je jen na nás, jaký zvolíme. Nebojme se tedy sladkovodních ryb – jsou nejenom chutné, ale především zdravé a výživné.
Více se dozvíte na www.rybadomaci.cz