Zpravodajství

V prvním pololetí bylo v ČR ve ztrátě 90 procent tuzemských pekáren

Rostoucí náklady na výrobu pekárenského zboží a naopak pokles cen chleba a pečiva jsou příčinou, že v prvním pololetí letošního roku bylo v ČR ve ztrátě 90 procent tuzemských pekáren. Konstatoval to ve středu předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR (PSPC) Jaromír Dřízal.

Vyplynulo to z interního šetření svazu na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích mezi jeho členy.
 

V první polovině letošního roku přitom ceny obilí nerostly. Svaz proto podle Dřízala "se zneklidněním sleduje současný vysoký nárůst cen obilí o více než 50 procent, který se v krátké době projeví ve zvýšení ceny hlavní pekařské suroviny mouky“.

ČTĚTE TAKÉ:

Ceny potravin letí nahoru
 

To by se mělo odrazit také v cenách pekárenského zboží. "O tom, jaké budou příští ceny chleba a pečiva v ČR rozhodnou zejména podzimní jednání velkých výrobců s obchodními řetězci. Věříme, že bude veden věcný a vstřícný dialog obou stran nad změněnými podmínkami,“ podotkl Dřízal. Pekaři totiž podle něj posledních deset let významně přispívali k udržení nízké inflace. "Smyslem jejich podnikání však sociální služba rozhodně není,“ zdůraznil šéf svazu.
 

Za posledních deset let se podle PSPC zvýšily ceny pekařských surovin, obalů, služeb a další významné nákladové vstupy nutné pro výrobu a distribuci pekařských výrobků - zejména energie, pohonné hmoty a mzdy.


 

"Prognóza vývoje nákladů je nepříznivá i pro další období, například avizovaný růst ceny elektrické energie o 25 procent,“ upozornil Dřízal.
 

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) přitom za poslední dva roky klesla cena chleba od průmyslových výrobců (pekáren) o 15 procent a cena pšeničného pečiva o 25 procent.
 

Z přehledu, který svaz na základě údajů ČSÚ vypracoval, také vyplývá, že v tomto období klesly i marže maloobchodu, podle dat PSPC jsou ale stále vysoké. Marže obchodu totiž činila podle svazu v červnu letošního roku 29,69 procenta u konzumního chleba, na konci roku 2008 přitom činila 36,40 procenta. Obdobně u pečiva je podle pekařů marže obchodu v současné době 35,26 procenta, v prosinci roku 2008 ale byla dokonce 57,71 procenta.
 

Podle Dřízala nastal čas současnou situaci změnit. "O rentabilitě pekařského oboru nelze hovořit, protože většina firem v současné době zisk nevytváří. Také měsíční mzda v pekařském oboru zůstává vůbec nejnižší v potravinářství a pohybuje se okolo 16 tisíc korun. Není dlouhodobě možné nakupovat vstupy za evropské ceny a prodávat finální výrobky za ´ceny sociální´. Současné nízké ceny vedou k podkapitalizaci výrobců a celkové devastaci pekařského oboru,“ uvedl Dřízal.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Píše se na Deník.cz