Zpravodajství

TEST: Je české mléko vůbec zdravé? Není to jen bílá voda?

TEST: Je české mléko vůbec zdravé? Není to jen bílá voda?
Zdroj: Lukáš Červený

Mléko je nepostradatelným zdrojem nutričních látek a stopových prvků hlavně pro děti. Proto jsme s kuchařem Vladimírem Honzákem otestovali, jako to naše mléko vlastně je.

Neobejde se bez něj prakticky žádná česká domácnost, přesto se na trhu najdou výrobky, které mají s mlékem společný maximálně název. Podívejte se, jak jednotlivá kravská mléka obstála v testu.
 

Redakci TN.cz s testem mlék zakoupených v běžných supermarketech vypomohl šéfkuchař pražské brasserie La Gare Vladimír Honzák. Hodnotil nejen barvu, ale také kroužkování mléka ve sklenici a vůni.


Související obsah


 

Prvním typem mlék v testu byla mléka trvanlivá, jejichž minimální trvanlivost bývá dva měsíce a leckdy i půl roku.
 

Druhou kategorií jsou mléka vysoce pasterovaná. Při takovém způsobu ošetření se mléko velmi rychle zahřeje na teplotu asi 65 stupňů Celsia a poté je znovu rychle zchlazeno. Tím ovšem dochází ke značné ztrátě živých kultur a tedy i výživové hodnotě takového mléka.

Související obsah

Třetím typem mléka je mléko velmi šetrně pasterované. V tomto případě se rychle zahřeje na teplotu pouhých 55 stupňů Celsia a opět je rychle zchlazeno. Tím pádem v mléce zůstávají téměř všechny živé kultury.
 

Mléko jako takové přirozeně obsahuje zhruba 4,5 procenta tuku. Trvanlivá mléka však bývají homogenizovaná, což znamená, že po zpracování mléka se z něj „vytáhnou“ živé kultury, které se používají k výrobě sýrů, másla a podobně. Živiny, které zůstanou, se pak do mléka zase vrátí.
 


 

TRVANLIVÁ MLÉKA
 

1. MÍSTO: Trvanlivé lahodné plnotučné mléko (Tatra)
Obsah tuku 3,5 %, ošetřeno UHT ohřevem, homogenizováno. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Energie 271 kJ (67 kcal), bílkoviny 3,3 g, sacharidy 4,7 g, tuky 3,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 2,3 g), vláknina 0,0 g, sodík 40 mg, vápník 120 mg. CENA ZA BALENÍ: 21,90 Kč
 

Zdroj: Lukáš Červený

 

Stopa po tuku je ve sklenici viditelnější. Díky vyššímu obsahu tuku je vůně máslovější a lahodnější než u polotučných mlék. „Není v něm nic, co by mi vadilo jak po chuťové, tak po senzorické stránce,“ konstatoval šéfkuchař Vladimír Honzák.

2. MÍSTO: Jihočeské mléko polotučné trvanlivé (Madeta)

Obsah tuku min. 1,5 %, homogenizováno, ošetřeno UHT ohřevem. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Energie 190 kJ (45 kcal). CENA ZA BALENÍ: 20,90 Kč
 

Zdroj: Lukáš Červený

 

Na vůni je samozřejmě cítit, že toto mléko bylo vařeno, přesto je chuťově relativně v pořádku. „Myslím si, že je v pořádku,“ míní Honzák. V chuti nezaznamenal nic rušivého.

3. MÍSTO: Trvanlivé mléko polotučné (Mlékárna Kunín)
Obsah tuku min. 1,5 %, ošetřeno UHT ohřevem. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Energie 195 kJ (46 kcal), bílkoviny 3,3 g, sacharidy 4,9 g. CENA ZA BALENÍ: 21,90 Kč
 

Zdroj: Lukáš Červený

 

Toto mléko kroužkuje stejně jako Jihočeské mléko polotučné trvanlivé od Madety. Je z něj cítit autentická vůně po procesu vaření. Po polknutí však podle Honzáka zůstává v ústech pocit lehké nakyslosti.
 

4. MÍSTO: Mléko polotučné (Tatra)
Obsah tuku 1,5 %, ošetřeno UHT ohřevem. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Energie 190 kJ (45 kcal), bílkoviny 3,3 g, sacharidy 4,7 g, tuky 1,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 1,0 g), vláknina 0,0 g, sodík 40 mg, vápník 120 mg. CENA ZA BALENÍ: 19,90 Kč
 

Zdroj: Lukáš Červený

 

V případě tohoto mléka je lehká kyselost patrná i ve vůni. Jednoznačně jeden z nejhorších testovaných výrobků.
 


 

PASTEROVANÁ MLÉKA

1. MÍSTO: Jihočeské mléko lahodné plnotučné (Madeta)
Obsah tuku min. 3,5 %, vysokotepelně pasterováno, homogenizováno. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Energie 265 kJ (63 kcal), bílkoviny 3,3 g, sacharidy 4,7 g, tuky 3,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 2,3 g), vláknina 0 g, sodík 41 mg, vápník 120 mg). CENA ZA BALENÍ: 21,90 Kč (0,75 l)

Zdroj: Lukáš Červený

Vůně je máslovější a smetanovější, celkově krémovější. Chuť je velmi příjemná.

2. MÍSTO: Dobré mléko čerstvé polotučné (Olma)
Obsah tuku min. 1,5 %, ošetřeno vysokou pasterací, homogenizováno. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Energie 190 kJ (45 kcal), bílkoviny 3,2 g, sacharidy 4,6 g, tuk 1,5 g, vápník 120 mg. CENA ZA BALENÍ: 19,90 Kč

Zdroj: Lukáš Červený

U tohoto mléka je překvapující, že bylo homogenizováno. „Toto mléko voní velmi příjemně a stejně tak chutná. S Madetou je zhruba tak na stejno,“ uvedl Honzák.

3. MÍSTO: Jihočeské mléko lahodné polotučné (Madeta)
Obsah tuku min. 1,5 %, vysokotepelně pasterováno, homogenizováno. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: energie 190 kJ (45 kcal), bílkoviny 3,2 g, sacharidy 4,6 g, tuky 1,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 1,0 g), vláknina 0 g, sodík 41 mg, vápník 120 mg. CENA ZA BALENÍ: 21,90 Kč

Zdroj: Lukáš Červený

Vůně podle Honzáka velmi lahodná bez rušivých či agresivních tónů. Toto mléko je chuťově hladké a jemné.

4. MÍSTO: Dobré mléko selské (Olma)

Nejméně 3,5 a až 4 % tuku, plnotučné mléko bez standardizace obsahu tuku, ošetřeno vysokou pasterací, homogenizováno. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: energie 270 kJ (64 kcal), bílkoviny 3,2 g, sacharidy 4,6 g, tuk 3,6 g, vápník 120 mg. CENA ZA BALENÍ: 27,90 Kč

Zdroj: Lukáš Červený

„Vůně je velmi mléčná a smetanová. Je tam cítit ta květina po tom mléce a smetaně,“ zhodnotil Honzák, podle kterého má však po chvíli v ústech zůstává mírná kyselost.

5. MÍSTO: Čerstvé mléko polotučné (Milkin)
Obsah tuku 1,5 %, vysoce pasterované. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Energie 190 kJ (45 kcal), bílkoviny 3,3 g, sacharidy 4,7 g, tuky 1,5 g. CENA ZA BALENÍ: 16,90 Kč
 

Zdroj: Lukáš Červený

 

Toto mléko má aroma ještě „přátelštější“ než polotučné od Madety. Velmi příjemná vůně bez agresivních tónů. Chuť ale Honzák zhodnotil jako mírně horší.

Související obsah


 

BIOMLÉKA
 

1. MÍSTO: Čerstvé biomléko Via Natur (Olma)
Plnotučné biomléko bez standardizace obsahu tuku. Obsah tuku: nejméně 3,5 %, ošetřeno vysokou pasterací, homogenizované. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Energie 270 kJ (64 kcal), bílkoviny 3,2 g, sacharidy 4,6 g, cukry 4,6 g, tuk 3,6 g, nasycené mastné kyseliny 2,3 g, sůl 0,1 g. CENA ZA BALENÍ: 29,90 Kč
 

Zdroj: Lukáš Červený

 

Toto mléko je nejhutnější, konzistence rozhodně není vodová. „Voní úplně nádherně. Je tam cítit louka, jsou tam cítit bylinky,“ uvedl Honzák. Chuť je harmonická, lehce nasládlá. Ze všech testovaných mlék je toto jednoznačně nejlepší.

2. MÍSTO: Mléko BIO Amálka (vyrobeno pro ASTROM)
Obsah tuku min. 3,5 %. Produkt ekologického zemědělství. Nehomogenizováno, pasterováno.. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Energie 263 kJ (63 kcal), bílkoviny 2,6g, sacharidy 4,6 g, tuky 3,5 g. CENA ZA BALENÍ: 31,90 Kč
 

Zdroj: Lukáš Červený

 

V mléce jsou trochu hrudky, což jsou patrně sraženiny tuku. Z biomlék Honzák upřednostnil výrobek od Olmy. „Chuť Amálky mě nepřesvědčila, vůně byla fajn,“ shrnul.



ČTĚTE TAKÉ:

Zázračné mléko: tři recepty pro tvou krásu
Mléko - škodí, nebo pomáhá? 

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Důležité Události

Píše se na Deník.cz