Seznam

V restauraci se už brzy dozvíte, jaké ALERGENY jíte! SEZNAM

Už za 16 dní nastane revoluce ve veřejném stravování. Prodejci potravin - včetně restaurací - budou muset zákazníky informovat o tom, zda jsou v jídle alergeny. Podívejte se na seznam, jaké alergeny vás v potravinách mohou potrápit, pokud jste na ně citliví.

Různé druhy alergií postihují až 30% populace. Evropská unie proto nařídila povinné zveřejňování alergenů u jídel v restauracích a v obchodech. Pokud to restauratéři a obchodníci nebudou respektovat, hrozí jim pokuta až tři miliony korun.

 

Od druhé poloviny prosince se tak například dozvíte, že oblíbená česká klasika - svíčková - obsahuje pět alergenů. Složení pokrmů si tak bude muset nastudovat i personál restaurací.

 

Související obsah

 

Evropská unie specifikovala 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Za další alergeny lze považovat rovněž špenát, jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata nebo aromatické byliny. Ty se ale značit nemusí.

 

Na podrobný seznam všech čtrnácti alergenů se podívejte zde:

 

Zdroj: TN.cz


NEPŘEHLÉDNĚTE:

Lékařské okénko Prásku: Top 10 nejošklivějších alergických reakcí v obličeji

Iva Janžurová trpí: Herečku sužuje záhadná nemoc

pet/ Natálie Forsterová, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Píše se na Deník.cz