Banány

Šok pro VEGETARIÁNY! Nemohou jíst jogurt, banány ani pít pivo

Šok pro VEGETARIÁNY! Nemohou jíst jogurt, banány ani pít pivo
Zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com

Vegetariánství jako životní styl, při kterém člověk kvůli etickému přesvědčení nejí maso, je ve světě čím dál oblíbenější. Vegetariáni si ale musí dávat dobrý pozor na to, co jí. Není to totiž tak jednoduché.

Výrobci přichází s novými produkty, které jsou pro vegetariány vhodné. Překvapivé ale je, že živočišné složky se nacházejí i v potravinách, které by nikdo nepodezříval z toho, že v sobě mají něco ze zvířete, píše deník Daily Mail.

To je podle Karin Ridgersové, zakladatelky VeggieVision TV, problém například u banánů, které mohou někdy být ošetřovány pesticidy, které obsahují některé složky z měkkýšů a korýšů. Problematické jsou také fíky. Po opylení totiž může včela uvíznout v květu, zemřít tam a stát se tak součástí ovoce.

Vegetariáni by si tedy měli do detailu zabývat, odkud pochází jejich jídlo, a zda náhodou nemohlo přijít do kontaktu s něčím, co je živočišného původu. Problematické je také červené potravinářské barvivo karmín, které se vyrábí z vysušených těl hmyzu červce nopálového, proto se vegetariáni mají vyhnout třeba červeným bonbonům nebo některým džusům červené barvy. 

Zatímco třeba želatina (vyrobená z kůže, šlach, kostí) je i pro začínající vegetariány jasně zakázanou přísadou, není už tak zřejmé, v jakých potravinách se může nacházet. Kromě některých sladkostí jako je třeba puding, může být želatina i součástí některých jogurtů. Je však málo známým faktem, že některé syřidlo pro výrobu sýrů je z žaludeční sliznice mladých telat. Z toho důvodu se pro vegetariány nehodí třeba sýr parmezán.

Worchesterová omáčka je zase vyráběná z rybek ančoviček. Pozor ale i na pomerančový džus. V jeho složení totiž mohou být i omega-3 mastné kyseliny, které pocházejí z rybích olejů.

Související obsah

I něco tak nevinného jako jsou snídaňové cereálie, v sobě mohou obsahovat hovězí želatinu. I když by se italská zelená omáčka pesto mohla zdát pro vegetariány ideální, právě proto, že obsahuje sýry pecorino romano nebo Grana Padano, které stejně jako parmezán obsahuje živočišné syřidlo.

Japonská miso polévka je oblíbeným jídlem pro vegetariány. Může ale obsahovat rybí vývar s názvem dashi. Smutnou zprávou pro vegetariány také je, že irské pivo Guiness také není nic pro ně. Při jeho výrobě se totiž používá klih, který je živočišného původu.

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Muž byl čtvrt století veganem a zničil si zdraví. Zachránil ho návrat k masu

Lev vegetarián: Zachrání malou antilopu před útokem jiného lva. VIDEO

pet, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Píše se na Deník.cz