Vyhodíte občas nějaké jídlo? Nejste sami, dělají to tak tři čtvrtiny Čechů. V Evropské unii každý ročně vyhodí 179 kilogramů potravin! Na vině jsou jak domácnosti, tak prodejci. I když to na první pohled vypadá, že jídla máme dostatek, počet hladovějících roste. Částečným řešením mohou být potravinové banky. Jak vypadá taková cesta potraviny z regálu až ke klientům, zjišťoval redaktor magazínu Víkend Daniel Brabec.
Devadesát milionu tun jídla! Pro většinu z nás asi nepředstavitelný počet. Přesně takové množství potravin se ročně vyhodí v zemích Evropské unie. Statistiky mluví jasně - v odpadkových koších končí přes čtyřicet procent nakoupených potravin.
Hlavním viníkem jsou domácnosti, pozadu ale nezůstávají ani obchodní řetězce. I ty nestíhají prodat vše. Některé už začaly takové přebytky předávat potravinovým bankám. Řada jich to dělá dobrovolně, od příštího roku už to bude povinnost.
V České republice máme 14 potravinových bank, přes které ročně projde tisíce tun potravin! Banky tak pomáhají nejen potřebným, ale zamezují také obřímu plýtvání.
Problém vyhazování potravin neřeší jen u nás. Na originální způsob přišli v Dánsku. Funguje tu supermarket s prošlým jídlem! Na první pohled se neliší od těch standardních, má ale výrazně nejnižší ceny v Kodani. Díky tomuto ale i dalším opatřením dokázalo Dánsko snížit množství potravinového odpadu o 25 procent.
S plýtváním bojují i v sousedním Německu. V Berlíně nedávno například spustili mobilní aplikaci, která za zlomek ceny nabízí pokrmy, které se v daný den neprodají.