Plýtvání potravinami je velkým problémem i v Česku. Podle průzkumu lidé nejčastěji vyhodí jídlo, které se zkazí. V odpadkovém koši také často skončí zbytky jídla.
Akademie věd České republiky provedla průzkum, který zjistil, proč lidé vyhazují jídlo. "Jako nejčastější důvod k vyhození potravin či jídla označují respondenti to, že se zkazí (59 % alespoň občas). Poměrně frekventované je i vyhazování nespotřebovaných zbytků či odkrojků, které vyhazuje alespoň občas polovina respondentů (50 %)," stojí v průzkumu.
Dalším důvodem, kdy jídlo skončí v koši, je prošlé datum spotřeby (49 %). Na vyhozené potraviny lidé totiž často zapomenou (47 %). Problémem jsou také velké porce, které si Češi navaří, ale nezvládnou sníst (44 %).
"Většina české veřejnosti používá správně označení "Spotřebujte do…" oproti tomu význam minimální trvanlivosti je méně jasný a více jak polovina (58 %) mu přisuzuje stejný význam jako datu "Spotřebujte do…","dodala Akademie věd v tiskové zprávě.
Plýtvání potravinami představuje významný sociální, ekologický a ekonomický problém současné společnosti, který je ale často opomíjen. Přibližně osmina (13 %) dotázaných nepovažuje plýtvání potravinami za celospolečenský problém.
Téměř polovina (44 %) však nepovažuje za správné plýtvat potravinami, "nicméně vidí aktuálnější problémy, které je třeba řešit". "Více jak dvě pětiny dotázaných (42 %) pak označují plýtvání potravinami za velký celospolečenský problém," stojí v tiskové zprávě.
Lidé si také uvědomují, že plýtvání potravin škodí i jejich peněžence. Z finančních důvodů se snaží plýtvání omezit 77 % dotazovaných. Vyhozené potraviny jsou ale i ekologickým problémem. Více jak polovina (56 %) vidí v omezení plýtvání potravinami přínos pro ekologickou zátěž planety.
"Polovina respondentů přikládá význam etické a sociální stránce tohoto problému a označují jako důležitý důvod hladovějící lidi. Zároveň stejná část respondentů vidí ve změně svého chování možnost ovlivnit chování svých blízkých a jít jim příkladem," stojí v tiskové zprávě.