Za zmrzlinu si letos připlatíme. A to hlavně za tu, která je ochucená přírodní vanilkou. Cena voňavého koření totiž letí nahoru takovým tempem, že už je i dražší než stříbro. Můžou za to cyklony, které se prohnaly Madagaskarem, který je největším pěstitelem vanilky na světě.
Vanilková zmrzlina je bezkonkurenčně tou nejoblíbenější mezi Čechy. Jenže právě cena této voňavé přísady v současné době dosahuje astronomických výšek. Jště před pěti lety byste lusk vanilky koupili zhruba za 20 korun, teď už to budeme mít minimálně za 120 korun.
I kilogram stříbra nyní pořídíte o několik tisíc levněji než kilogram vanilky. "Během posledního roku zdražila tak trojnásobně," potvrdil kreativní šéfkuchař Sláva Grigoryk.
Vanilková příchuť je u nás ale tak oblíbená, že zastavit na čas výrobu zákusků nebo zmrzliny z ní, je téměř nemyslitelné. A tak se většinou zdražuje.
Většina cukrářů a zmrzlinářů ale používá místo pravé vanilky syntetický vanilín. Ceny jejich výrobků, kde neobjevíte drobné černé tečky vanilky, jsou pak většinou nižší. "Z pravé vanilky kopeček pod 20 korun nemůžete koupit," upozornil zmrzlinář Darek Hrivňák.
Řada zmrzlinářů ale zdražuje i jiné příchutě zmrzlin. Nahoru šly totiž i ceny ovoce nebo kakaa, jehož cena letos vyskočila skoro o polovinu kvůli suchu na území největšího světového producenta kakaových bobů - Pobřeží slonoviny.
Aktuální předpověď počasí
Sledujte aktuální předpověď počasí v České republice i ve vašem kraji.