K vánočním trhům neodmyslitelně patří i stánky a neprodávanějším nápojem v nich bývá svařené víno. A tak jsme se podívali na to, na kolik nás tento oblíbený nápoj vyjde.
Svařené víno patří k vánočním trhům stejně jako šampaňské k Silvestru. Jeho cena se ale v různých městech liší. Nejdražší je svařák v Praze. Na Staroměstském náměstí zaplatíte za dvě deci minimálně 60 korun.
Nejméně - jen 30 korun - zaplatíte v Ústí nad Labem. Tam trhy startují za pár hodin. V Pardubicích nebo Českých Budějovicích zaplatíte mezi 40 a 50 korunami.
I když se ceny svařeného vína napříč republikou liší, jedno je všude stejné - lidi s ním mají Vánoce prostě spojené. A řada Čechů si ho dopřeje právě jen na vánočních trzích, doma si ho sami nedělají.
Související obsah
Sehnat se ale na trzích dají i svařáky ochucené. Třeba ve Valašských Kloboukách na Zlínsku jde na odbyt ten s medem místo cukru.
V Brně zase svařák mixují se slivovicí či medovinou. Nabízí ale i další varianty - třeba svařák perníčkový.
Podle odborníků je letošní svařák vysoce kvalitní - přispívá k tomu i vysoká cukernatost letošního sluníčkem prozářeného vína.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz