Domácí

Mistrovství ČR bramborových salátů má vítěze! RECEPTY

Mistrovství ČR bramborových salátů má vítěze! RECEPTY
Zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com

V Mratíně ve Středočeském kraji se konalo o víkendu Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2018. Účastnilo se ho celkem 18 kuchařských týmů, které si pro porotu připravily salát na thajský způsob nebo z odrůdy fialových brambor.

Každý z týmů připravil dvě kila salátu, jejichž vzorky byly předány k vyhodnocení šestičlenné porotě. Vedení poroty se ujal spisovatel Michal Viewegh. "Bramborový salát je pro mě takový český humr. Mám ho jenom jednou ročně, ale o to víc ho miluju," řekl Viewegh pro apetitonline.cz.

Celkem se v letošním ročníku mistrovství zúčastnilo 18 týmů, které byly rozděleny do dvou kategorií – junioři a senioři. Ochutnat mohli i diváci, kteří se přišli na soutěž podívat.

Související obsah

Týmy si letos pro porotu připravily thajský bramborový salát, salát z odrůdy fialových brambor, dále saláty s nakládanými rybami, ananasovým kompotem nebo kyselými houbami. Kromě chuti porota hodnotila také originalitu, vůni nebo vzhled.

V kategorii seniorů zvítězily Majolenky z Mratína s variací klasického bramborového salátu. Vítězi mezi juniory se stali Mariňáci ze Středního odborného učiliště v pražské Písnici s thajským pikantním bramborovým salátem.

Mratínská bramborová klasika

1500 g brambor
2 větší mrkve
1,5 petržele
7 vajíček
150 g rozmrazeného čerstvého hrášku
3/4 větší cibule
6 větších kusů nakládaných okurek
1 jablko
150 g salámu junior
2 lžíce plnotučné hořčice
šťáva z půlky citronu
4 lžíce nálevu z okurek
430 g majonézy Vitana
sůl
pepř

Postup

Brambory, vajíčka a kořenovou zeleninu si připravíme a uvaříme den předem. Na malé kostičky nakrájíme zeleninu, salám, přidáme hrášek, poté nadrobno nakrájíme vajíčka, brambory na kostičky, a nastrouhané jablko se slupkou. Vše smícháme v jedné míse. Přidáme zbytek surovin a ochutíme solí a pepřem.

Thajský pikantní bramborový salát 

700 g brambor
350 g mrkve
280 g manga
70 g cibule šalotky
35 g jarní cibulky
210 g salátových okurek
210 g tygřích krevet
315 g majonézy Vitana
7 g čerstvého koriandru
0,21 g sušeného chilli
28 g limetkové šťávy
14 g rybí omáčky
35 g drcených arašídů
sůl dle chuti

Postup

Nejprve uvaříme brambory ve slupce, poté oloupeme a spolu s mrkví nakrájíme na plátky. Do mísy dáme oloupané a nakrájené mango, přidáme rozpůlené salátové okurky, které zbavíme semínek. Na plátky nakrájíme oloupanou šalotku a najemno jarní cibulku. Do salátu přidáme čerstvý nasekaný koriandr, drcené arašídy a ochutíme rybí omáčkou, sušenými chilli a limetkovou šťávou. Osolíme dle chuti, vše lehce spojíme majonézou a promícháme. Na ozdobu použijeme oloupané a orestované tygří krevety a chilli papričku.

Rádi byste se podělili také o svůj recept na bramborový salát? Pošlete nám ho na naši e-mailovou adresu zpravy@nova.cz.

reg, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Domácí

Důležité Události

Krátká zpráva

Z Benziny se stane Orlen

Po více než 60 letech mění název nejrozsáhlejší síť čerpacích stanic Benzina. Polský vlastník ji přejmenuje na Orlen. Čerpací stanice se již od ledna jmenovaly Benzina Orlen, Benzina teď z názvu vymizí úplně. Pod novým názvem se objeví prvních několik stanic v prosinci. Změna názvu se bude týkat rovněž čerpacích stanic Benziny na Slovensku.

Píše se na Deník.cz