Bramborový salát

Tyto bramborové saláty vyhrály mistrovství republiky! RECEPTY

V Mratíně se pravidelně koná Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu. Vítězové se pravidelně o své lahodné recepty podělí. Na Vánoce budete mít ideální příležitost je vyzkoušet.

Účastníci soutěže vždy předvedou mnoho nových a zajímavých nápadů. Přinášíme vám vítězné recepty z posledních dvou ročníků.

SAMETOVÝ SALÁT

Suroviny:

1,5 kg brambor
20 dkg anglické slaniny
200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
1 velká cibule
0,75 l sklenice nakládaných okurek
3 vařená vejce
3 mrkve
1 jablko
200 g celeru
1 petržel
1 smetana na šlehání (100 ml)

1 lžíce worcesteru
2 lžíce plnotučné hořčice
425 ml majonézy
Lžička cukru, sůl a pepř

Postup:

Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Vše promícháme s majonézou, přidáme hořčici, worcester, cukr, sůl a pepř. Na ozdobu tým použil labutě vykrájené z jablek.


LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem na křepelčí vajíčka


Suroviny:

1 kg brambor
80 g šalotky
80 g sterilovaného hrášku
4 středně velké mrkve
5 ks kyselých okurek
300 g majonézy
1 lžíce hořčice
100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)
150 g jedlých kaštanů
Citrónová šťáva

Ozdoba:

Slanina
Smrkový džem
Křepelčí vajíčko

Postup:

Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.

Související obsah


V roce 2018 zvítězil THAJSKÝ PIKANTNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT

700 g brambor
350 g mrkve
280 g manga
70 g cibule šalotky
35 g jarní cibulky
210 g salátových okurek
210 g tygřích krevet
315 g majonézy Vitana
7 g čerstvého koriandru
0,21 g sušeného chilli
28 g limetkové šťávy
14 g rybí omáčky
35 g drcených arašídů
sůl dle chuti

 

Postup

Nejprve uvaříme brambory ve slupce, poté oloupeme a spolu s mrkví nakrájíme na plátky. Do mísy dáme oloupané a nakrájené mango, přidáme rozpůlené salátové okurky, které zbavíme semínek. Na plátky nakrájíme oloupanou šalotku a najemno jarní cibulku. Do salátu přidáme čerstvý nasekaný koriandr, drcené arašídy a ochutíme rybí omáčkou, sušenými chilli a limetkovou šťávou. Osolíme dle chuti, vše lehce spojíme majonézou a promícháme. Na ozdobu použijeme oloupané a orestované tygří krevety a chilli papričku.


Vloni zvítězila i Mratínská bramborová klasika. Recept najdete zde.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Bramborový salát

Důležité Události

Krátká zpráva

Zatčený katalánský expremiér Puigdemont opustil vězení

Italská policie v pátek zatkla na Sardinii bývalého šéfa katalánské vlády Carlese Puigdemonta. Po několikahodinovém zadržení byl však propuštěn. Puidgemont ve čtvrtek cestoval z Bruselu do Alghera kvůli návštěvě kulturní události a na setkání s regionálním lídrem a ombudsmanem Sardinie. Když dorazil na letiště ve městě Alghero, zastavila ho pohraniční policie, píše agentura AP. Italský soud bude nyní rozhodovat, zda jej vydá do Španělska. Tam čelí obvinění za pobuřování a za zorganizování nezákonného referenda o nezávislosti Katalánska v roce 2017.

Píše se na Deník.cz