Domácí

Pivaři o velikonoční mok nepřijdou! Sládek odhalil výrobu zeleného piva

Zelené pivo se často mylně spojuje s irským svátkem svatého Patrika, pro který je sice typická zelená barva, ale pivo černé. Tradiční velikonoční mok ohlašuje příchod jara a podává se symbolicky na Zelený čtvrtek. V době lockdownu si ho ale milovníci piva vychutnají jen lahvové, nikoliv točené.

Limitovaná edice se kvůli zrání vaří jako klasický ležák měsíc dopředu. Jedna várka o objemu pět set litrů zabere sládkovi devět hodin práce. Počítač mu pohlídá pouze teplotu, jinak musí všechno obstarat sám.

"Den začíná tím, že si tady našrotuju slad, a pak se přesunu k varnám, kde začíná proces vaření. Vaříme 500 l za den a spotřeba je 100 kg sladu, to jsou dva pytle," prozradil sládek pivovaru ve středočeské obci Obořiště Petr Králíček.


"S panem sládkem jsme řešili, kolik toho navařit, jestli vůbec bude povolené, aby si sem lidi pro zelené pivo jezdili. Ale rozhodli jsme se jít do toho na sto procent," vysvětlil manažer Penzionu a Pivovaru Nový Rybník Lukáš Kordule.

"Je to tradice na Velikonoce a lidi jsou rádi, že mají nějakou změnu," dodal sládek.

Související obsah

Petr Králíček se k řemeslu dostal i díky zakulacené postavě, která je pro milovníky piva charakteristická. Stejně jako ostatní sládci si ale svůj recept střeží. Zelená barva závisí na druhu a množství použitých bylinek a na rozdíl od ovocných variant se nepromítá do chuti.

"Můj příběh začal tím, že jsem tady nastoupil jako údržbář. Byl domluvený nějaký sládek, který nevyšel. Tak se mě ředitel zeptal, jestli bych byl schopný se to naučit. A když viděl moje bříško, tak říkal, že ze mě bude dobrý sládek," pousmál se Petr Králíček.

Související obsah


Zelený nápoj, do kterého byly louhovány mladé zelené dubové listy, vařili při oslavách příchodu jara už naši předkové. Letos velikonoční pivo nabídne třetina minipivovarů a více než polovina pivovarů. V Obořišti je tradicí od roku 2013.

"Máme dokonce takovou pomůcku. Vzali jsme si vzorník barev zelených odstínů a podle toho jsme si stanovili, která bude ta naše," zmínil Lukáš Kordule. 


"Ze začátku jsme tam přidávali jenom sušené kopřivy, teď přidáváme i bylinky. Máme vyzkoušené, že to lidem chutná, tak není důvod ho měnit," přiznal sládek.

"Těší nás, že více než polovina našich členů připravila na Velikonoce tradiční speciály, především zelené pivo, které je mezi lidmi velmi oblíbené. Letos je ale pivovary vaří v menším množství," doplnila Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Domácí

Důležité Události

Píše se na Deník.cz