Domácí

Vykoledovali jste si hodně vajec? Lékaři řekli, zda mohou ublížit našemu zdraví

Vykoledovali jste si hodně vajec? Lékaři řekli, zda mohou ublížit našemu zdraví
Ilustrační foto | Zdroj: Getty Images

Nejeden koledník si domů o Velikonočním pondělí přinesl od děvčat hodně vajíček. O těch koluje kvůli vysokému cholesterolu velké množství různých tvrzení a mýtů. Lékaři nyní vysvětlili, zda zvýšená konzumace vajec může ublížit našemu zdraví. Pokud si navíc marně lámete hlavu, jak vejce zpracovat, můžeme z nich udělat výborné pomazánky, které jsou navíc i jednoduché.

Ještě před několika desítkami let byly vejce v nemilosti a lékaři je nedoporučovali příliš zařazovat do jídelníčku. Odborníci kvůli vysokému podílu cholesterolu radili lidem konzumovat maximálně dva žloutky týdně.

Nyní však vejce dostaly zelenou. "Ukázalo se, že zvýšení cholesterolu v krvi způsobují nasycené mastné kyseliny a cholesterol obsažený v potravinách tuto hladinu tedy ve velké míře neovlivňuje. Studie také ukazují, že velká spotřeba vajec ovlivní cholesterolémii, tedy hladinu cholesterolu v krvi jen u každého čtvrtého člověka," vysvětlila vedoucí klinická nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Jana Malchárková.

Související obsah

Lékaři navíc upozorňují, že lidé musí brát v potaz, že existuje tzv. "hodný a zlý" cholesterol. "Bylo totiž prokázáno, že konzumace vajec může dokonce zvýšit krevní hladinu HDL cholesterolu, tedy toho "hodného", který pomáhá organismu zpracovávat tuky, napomáhá tvorbě buněčných membrán, při tvorbě některých hormonů a chrání naše tepny před aterosklerózou," doplnila Malchárková.

Přestože právě samotný žloutek má vysoký obsah cholesterolu, obsahuje také velmi prospěšné látky pro naše tělo. Jde například o vápník, železo, hořčík, zinek, fosfor, sodík, draslík nebo vitamín A či D.

"Vejce jsou zdrojem cenných živin a jejich rozumná spotřeba pro nás neznamená závažná zdravotní rizika. Pozor si ale musí dát lidé s dědičným onemocněním poruchy výměny tuků s výraznou hladinou cholesterolu a také lidé, kteří trpí diabetem mellitem. Pro tyto skupiny platí doporučení snížit množství žloutků na dva týdně," uvedla terapeutka.

Související obsah

Podle lékařů pak hladinu "zlého" LDL cholesterolu zvyšuje především špatná životospráva a přemíra stresu. Zvyšuje se tak riziko různých cévních onemocnění a s tím spjaté potíže se srdcem. Lidé proto mnohdy hledají radu v lékárně a žádají přípravky, které by jim od problémů pomohly.

"Nestačí si vzít pilulku, která vyřeší vše za nás, je nutné myslet na pravidelný pohyb a vyrovnaný jídelníček, odbourávat stres a radovat se z běžných věcí. Preventivně lze doplňovat vitamín C, vitamín B3, antioxidanty, které jsou k dostání v různých formách, příznivě působí chlorela nebo rakytník. Hladiny cholesterolu v krvi pak příznivě ovlivňují rostlinné steroly," poradila vedoucí Lékárny AGEL v Ostravě Martina Petrošová.

Recepty na vajíčkové pomazánky

Pokud si marně lámete hlavu, co udělat s ohromným množstvím vajíček, které koledníci přinesli, máme pro vás tip. Vyrobit si z nich můžete například výborné pomazánky. Inspirujte se několika recepty.

Jednoduchá vajíčková pomazánka

2 vajíčka natvrdo

120 g okurek

50 g nivy

100 g měkkého plnotučného tvarohu

30 g anglické slaniny

sůl

pepř

Vajíčka a okurky nakrájíme na jemné kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), na jemném struhadle nastrouháme nivu. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, opražíme ji na pánvi a necháme zchladnout. Smícháme vajíčka, okurky, nivu a tvaroh a vše dochutíme solí a pepřem. 2/3 anglické slaniny přimícháme ke směsi a zbylou použijeme na ozdobu. Dozdobíme oblíbenými bylinkami nebo nahrubo nastrouhanou okurkou.

Vajíčková pomazánka s tvarohem

4 vajíčka natvrdo

200 g měkkého plnotučného tvarohu

1 lžička plnotučné hořčice

2 jarní cibulky

4 ředkvičky

pažitka

petrželka

sůl

pepř

Vajíčka a ředkvičky nakrájíme na malé kostičky a smícháme s tvarohem. Přidáme hořčici a najemno nasekanou cibulku. Pomazánku osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami, které jsme si připravili.

Související obsah

Vajíčková pomazánka s rybičkami

1 konzerva sardinek v oleji

2 vajíčka natvrdo

100 g okurek

2 lžíce pomazánkového másla nebo tvarohu

sůl

čerstvě mletý pepř

citrónová šťáva na dochucení

špetka ostré hořčice

1/3 paprikového lusku

Vidličkou rozmačkáme rybičky, smícháme je s pomazánkovým máslem nebo měkkým tvarohem, okurku nastrouháme nahrubo, papriku a vajíčka nakrájíme na jemné kostičky a vše spolu pečlivě promícháme. Můžeme dozdobit ředkvičkou, petrželkou a nahrubo nastrouhanou sterilovanou okurkou.

Vajíčková pomazánka se sýrem

4 vajíčka natvrdo

100 g taveného sýru

100 g tvrdého sýru

100 g libové šunky

100 g pomazánkového másla

100 g majonézy

3 jarní cibulky

sůl

pepř

Najemno nastrouháme vajíčka, tvrdý sýr a šunku. Jarní cibulku poté nakrájíme na tenká kolečka. Vše v misce promícháme spolu s taveným sýrem, pomazánkovým máslem, majonézou a trochou soli a pepře.

Několik rychlých a netradičních receptů si připravil také kuchař Jiří Babica. Podívejte se na reportáž:

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz