Maso z prasete divokého je jediný druh zvěřiny, který je volně dostupný po celý rok. Existuje mnoho způsobů, jak ho připravit. Kuchaři Jaroslav Sapík a jeho syn Pavel se rozhodli ukázat divákům pořadu Do lesa tradiční způsob, jak s tímto masem naložit v létě.
V pořadu Do lesa vařili zase Sapíkové. "Připravili jsme pro vás marinovaný kančí hřbet, lesnické brambory a česnekovou majonézu. Pavle, je to tvůj recept, který nám vždy chutnal, když jsme si ho dělali na grilu," uvedl recept na grilované kančí medailonky Jaroslav Sapík.
Začneme černorybízovou marmeládou, přidáme červené víno, trošku rumu a oleje, poté je směs potřeba pořádně promíchat. "Přidáme nové koření, černý pepř, trošku tymiánu a bobkový list, ideálně čerstvý než sušený," popisuje Pavel. "Když víno a rum zbyde, tak to dopijeme, tam není žádný problém," vtipkuje Jaroslav.
Pak přijde na řadu nakrájení a přidání kořenové zeleniny, a to mrkve, petržele a celeru. "Samozřejmě je lepší marinádu s masem udělat den dopředu. Když zeleninu na gril nevyužijete všechnu, je to dobrý základ na omáčku," podotýká Pavel.
Poté nakrájíme kančí hřbet na medailonky. "Neklepeme skoro vůbec, jen lehounce. Pak je potřeba osolit a opepřit. Když to maso není slané, tak nevyniká ani chuť toho masa," nastínil Jaroslav. Pak už jen stačí maso do marinády naložit a dát do lednice, ideálně do druhého dne. "Naložené by to mělo být aspoň čtyři hodiny," dodává Jaroslav.
Na brambory po lesnicku je potřeba špek nakrájet najemno, cibule a pak zasypat bylinkami. "Brambory jsou ve slupce, ideálně když jsou to ty malé. když ne, tak je můžeme nakrájet i na čtvrtky. Jsou lehce předvařené, jen tak napůl, na grilu pak krásně dojdou," popisuje Jaroslav. Nakonec společně s Pavlem udělali ještě česnekovou majonézu se solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem.
A takto to pak vypadá, když je dílo hotovo: