Celoroční cyklus Komerční banky Zelený hrdina plný inspirativních příběhů jednotlivců i firem, kteří svými aktivitami přispívají k lepší budoucnosti naší planety, míří do finále. V říjnu představí již jedenáctý z celkem dvanácti projektů. V rámci tématu udržitelnost a recyklace se tentokrát více dozvíme o tom, jak lze využitím kávové sedliny snížit emise skleníkových plynů a pomoct životnímu prostředí. Premiéru dalšího dílu oblíbeného cyklu uvede televize Nova poprvé v sobotu 22. října v pořadu Rady ptáka Loskutáka. Poté jej můžete vidět také ve Snídani s Novou a relaci Víkend.
Lokálně, snadno, udržitelně, s ohledem na přírodu a v rámci komunity. Taková hesla najdeme na stránkách projektu ReKáva, který v roce 2019 založila Jana Šrámková. A jen u hesel nezůstalo, společně s dalšími kávovými nadšenci, kterými se obklopila, ukazuje, jak snadno může kávová sedlina posloužit dalšímu účelu a prospět životnímu prostředí i myšlence měst bez plýtvání. „Před pár lety jsem se v jedné firmě zabývala otázkou tříděného odpadu a tím, co vše můžeme recyklovat. Ukázalo se, že máme velké množství odpadu z kávy. Oslovila jsem Institut cirkulární ekonomiky a zjistila, že u nás neexistuje žádná organizace, která by se tím zabývala. Spojila jsem se s klíčovými partnery, se kterými jsme vymysleli inovativní řešení sběru kávové sedliny pomocí takzvaných chytrých košů,“ říká o projektu, který mění současnou strukturu likvidace kávové sedliny jeho zakladatelka a dodává:
„V celkovém součtu se v České republice ročně dostaneme téměř k osmdesáti tisícům tun nevyužité kávové sedliny, a ta většinou končí na skládce a nepřímo přispívá k emisím skleníkových plynů. To nám přijde zbytečné. Kávovou sedlinu proto vracíme zpět do půdy a dáváme jí tak další šanci.“
Projekt ReKáva má ambici zapojit do efektivnějšího nakládání s kávovým odpadem kromě restaurací, kaváren a firem také domácnosti. „Vyvinuli jsme chytré koše na sběr kávové sedliny, kterou budeme svážet na elektrickém cargo kole. V první fázi poputuje do místních komunitních zahrad a kompostérů a zůstane tak v lokalitě, kde byla vyprodukována,“ popisuje Jana Šrámková. Speciální nádoby navíc obsahují čipy monitorující množství sedliny. Ve chvíli naplnění nádoby obdrží kurýr zprávu a koš vymění za prázdný, aby byl svoz co nejefektivnější.
Řešení využití kávového odpadu má inspirativní projekt Jany Šrámkové také pro domácnosti nebo malé firmy, které chytrý koš svou spotřebou kávy nenaplní. Chystá pro ně prodej ‚growkitů‘ obsahující hlívu ústřičnou. Tu si lidé budou moci vypěstovat právě na sedlině. S Českou zemědělskou univerzitou pak ReKáva plánuje vytvořit Hlíva hub, a s využitím dat z čipů, které by od příštího roku měly sbírat také informace o vlhkosti a teplotě sedliny, používat sedlinu před zkompostováním k pěstování hlívy ústřičné určené pro restaurace či farmářské trhy.
Premiéru jedenáctého příběhu z cyklu Zelený hrdina uvidíte v pořadu Rady ptáka Loskutáka 22. října. Další informace nabídne 24. října ranní vysílání Snídaně s Novou a nakonec 25. října také pořad Víkend. Více se dozvíte na stránce kb.cz/zelenyhrdina a webu TN.cz
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz