Lidé žijící v České republice vyhazují více potravin, než subjektivně vnímají. Upozornila na to prorektorka Mendelovy univerzity v Brně Lea Kubíčková. Podle jejího výzkumu každý Čech vyhodí 33 kilogramů potravin ročně.
Výsledky výzkumu Mendelovy univerzity v Brně, který analyzoval odpad českých domácností, ukazují, že ročně vyhodí každý Čech 33 kilogramů potravin. Subjektivně však lidé vnímají, že vyhazují zhruba 15,4 kilogramu potravin za rok.
"Výzkum trval tři roky, zkoumali jsme přímo množství potravin v popelnicích u 900 českých domácností. Jedná se tak o dostatečně reprezentativní vzorek, abychom dospěli k závěru, že lidé nemají přehled o tom, jak moc plýtvají s jídlem," sdělila redakci TN.cz prorektorka Mendelovy univerzity v Brně Lea Kubíčková.
Respondenti vyhazovali zejména hotové pokrmy, čerstvé ovoce, brambory, chléb a další pečivo. Zhruba polovina dotazovaných prý naopak nikdy nevyhazuje ryby, rýži, oleje a tuky nebo luštěniny. Lidé potraviny vyhazují nejčastěji kvůli tomu, že jde o nespotřebované zbytky jídla, zkažené potraviny nebo potraviny s prošlým datem spotřeby.
Z výzkumu navíc vyplývá, že lidé nedokáží správně odhadnout množství potravin, které vyhazují. Respondenti totiž měli tendenci množství vyhozených potravin významně podhodnocovat.
Lidé opouštějí restaurace, častěji obědvají jídlo donesené z domova:
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz