Zajímavosti

Tradiční škvarkové pagáče či karbanátky. Vařte podle Víkendové Snídaně

Ve Víkendové Snídani tentokrát vítězka MasterChefa Besky připraví v sobotu slovenské škvarkové pagáče. V neděli se můžete těšit na karbanátky se sýrovou bramborovou kaší a mrkvovým salátem. Pořiďte si ingredience a vařte s Besky.

Recept na sobotu – Škvarkové pagáče

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí (čerstvého)
  • 1 PL (polévková lžíce) cukru
  • 2 PL vepřového sádla
  • 400 g škvarků
  • 2 vejce
  • 2 PL soli
  • 2 PL kmínu

Postup:

Mléko necháme ohřát a následně ho nalijeme do misky na rozdrobené droždí s cukrem. Necháme vzejít kvásek 10 minut. Do robotu s hákem nasypeme přesetou mouku se solí a přidáme kvásek a jedno vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout hodinu na teplém místě.

​Škvarky nasekáme najemno. Vykynuté těsto vyválíme a potřeme ho sádlem a zasypeme škvarky. Těsto začneme prokládat a každou vrstvu potřeme sádlem a zasypeme škvarky. Pak ho dáme odležet ještě na 20 minut. Následně ho vyválíme na tloušťku 1,5 centimetru do obdélníku a formičkou vykrajujeme kolečka dle preference.

Kolečka necháme kynout 15 minut na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, zasypeme kmínem a solí a dáme péct do předehřáté trouby na 185 stupňů na horkovzduch. Pečeme 15 až 20 minut.

Související obsah

Recept na neděli – Karbanátky se sýrovou bramborovou kaší

Ingredience na masové karbanátky:

  • 400 g mletého hovězího (bio maso)
  • 200 g konzervované cizrny
  • 1 vejce
  • 1 malá červená cibule
  • hrst petrželové natě
  • 2 až 3 ks česneku
  • strouhanka na obalování
  • olej
  • pepř
  • sůl

Postup: Cizrnu si v mixéru rozsekáme nadrobno. Pak ji spojíme s masem, do směsi přidáme i nasekanou petržel a cibuli. Česnek prolisujeme a zapracujeme do hmoty společně se solí a pepřem. Z hmoty poté vytvoříme kuličky, ze kterých vytvarujeme placky o preferované tloušťce přibližně 1,5 až 2,5 centimetru. Ty pak obalíme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova. 

Ingredience na sýrovou bramborovou kaši:

  • 800 g brambor
  • 100 g sýra eidam 45%
  • 100 g sýra gouda 48%
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl

Postup: Na bramborovou kaši oloupeme brambory, nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím si nastrouháme oba sýry a v kastrolu zahřejeme smetanu. Vařené brambory scedíme a ihned prolisujeme. K ještě horkým bramborám vlijeme smetanu a přisypeme nastrouhané sýry, mícháme až do úplného spojení.

Nakonec přimícháme máslo, nastrouháme do směsi muškátový oříšek a přidáme sůl. Pokud nemáte lis na brambory, použijte šlehací nástavec a vložte brambory do kotlíku kuchyňského robota.

Ingredience na mrkvový salát:

  • 400 g mrkve
  • 1 ks citronu
  • 1 ks pomeranče
  • hnědý cukr
  • 1 ks jablka

Postup: Mrkvový salát připravujeme oloupáním a nastrouháním mrkve a jablka najemno. Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu a nalijeme na jablka a mrkev. Promícháme a v případě potřeby můžeme podle chuti přidat hnědý cukr. Pokud je pomeranč sladký, cukr není většinou potřeba. 

TN.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz