I když je únor, mnozí vinaři na jihu Moravy se musí pořádně otáčet. Uprostřed zimy pracují na výrobě slámového vína. To patří mezi absolutně nejdražší, která se u nás vyrábí.
Dlouhé čtyři měsíce ležely hrozny na slámě. Za tu dobu dokonale vyschly a zůstalo v nich jen to nejlepší - hroznový cukr.
Většina vín se vyrábí z vinného moštu, který má cukernatost do dvaceti stupňů. Slámové víno je ale výjimečné - mošt musí mít cukernatost minimálně 27 stupňů. Často je to ale i přes čtyřicet.
Nikoho nepřekvapí, že malá třídecilitrová láhev stojí i přes tisíc korun. Výroba tohoto vína je totiž velice zdlouhavá. Vinný mošt zraje ještě několik měsíců v tancích, než se z něho stane slámové víno. To se podle vinařů hodí hlavně k předkrmům, sladkým dezertům nebo ke zmrzlině.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz