Nejen lyžaře potěšilo ryze zimní počasí posledních dnů. Radost mají i vinaři. Například v Novosedlích v sobotu sklízeli promrzlé hrozny. Z nich se vyrábí ledové víno.
Hrozny musí být zmrzlé, musí se lisovat zmrzlé, mráz musí být minimálně 7 stupňů.
Ve vinohradech je už jen vinařský poklad - hrozny, které mají velmi vysoký obsah cukru. Ten je potřebný pro výrobu mimořádně kvalitního, tzv. ledového vína.
Na kámen zmrzlé hrozny se musí hned vylisovat. A to dřív, než se teplota přiblíží k nule. Po pár minutách už z lisu kape vinný nektar.
Lisováním ale výroba nekončí. Vinný mošt bude ještě dva roky kvasit a zrát.
Víno je super kvalitní a je ho málo. Tomu odpovídá i cena. Tato malá dvou deci litrová láhev se prodává přibližně za pět set korun.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz